söndag 30 juli 2017

Vad jag kollar på!

Nästan varje söndag har Nelly en "sunday funday" där hon skriver lite vad hon känner för. Det verkar kul, så jag vill också göra något sådant!

Förra veckan skrev jag lite om vad jag dricker till vardags och då jag den här veckan har varit lite halvkrasslig (du vet en sådan där "jag håller nog på att få en förkylning"-trötthet) så har det blivit ganska mycket serier. Så, idag hittar jag på min egen lilla enkät och svarar på frågan:

Vad kollar jag på?


När jag känner för något spännande?
Game of Thrones. Jag menar, går det att kolla på den serien utan att dö av spänning?! Jag tycker att veckorna kan komma lite snabbare nu, eller så kan de släppa alla avsnitt på en gång!

När jag känner för något roligt?
Den senaste tiden har det varit Brooklyn Nine-Nine. Sjukt rolig serie!



När jag känner för något sorgligt?
Det händer nästan aldrig att jag vill kolla på något enbart för att det är sorgligt, men en random film baserat på en verklig historia funkar oftast.

När jag känner för något verkligt?
Här blir det ofta någon hästfilm. A Cowgirl's Story var den senaste, men Cowgirls n' Angels eller The Longest Ride. 

När det är fint väder?
Då brukar jag vara på humör för något lättsamt, vanligtvis Disney eller andra barnfilmer. Hur många gånger kan man se på Herkules? Eller kanske Mulan?


När det är dåligt väder?
oohh, när det är dåligt väder får jag alltid lust att kolla på något gulligt. Typiska chick flicks! Legally Blonde, The Holiday, The Accidental Husband eller The First Wives Club.

Senaste filmen jag såg?
Descendants 2. En uppföljare som jag gillade mer än den första, och det är ju inte så ofta som det händer. Men helt ärligt, kläderna på skurkarna är helt fantastiska! Älskar dem!


Vad kollar du på vanligtvis? Några favoriter som alltid kommer tillbaka?

lördag 29 juli 2017

Drakens dotter - resans början


Det här är ett inlägg i samarbete med Print In Baltic

Namn: Drakens dotter - resans början av Ulrica Edvinsson Sundin
Serie: Drakens dotter #1
Språk: Svenska
Sidor: 295
Förlag:Moloch
Rec-ex: Ja

Handling:
Efter att ha bevittnat mordet på sin mamma flyr Drokina den magiska världen där hon växt upp. Under flykten försöker hon rädda sin lillebror, men på väg uppför en stentrappa tappar hon taget om hans hand och han faller ner och dör.

Drokina tar sig till den omagiska världen där hon skapar sig ett liv utanför samhället. Hon skaffar sig nya vänner på vägen, men jagas av demonerna från sitt förflutna – där några är verkligare än andra.

För trots att Drokina försöker lägga sitt gamla liv och den magiska världen bakom sig så förföljs hon av demonen Rexmond som har bestämt sig för att ta med henne till sitt rike. Drokina är varken intresserad av hans slott eller rikedomar utan längtar bara efter ett liv i frihet där hennes förflutna inte når henne, men när hennes magiska förmågor oförklarligt börjar växa måste hon förlita sig på Rexmond mer och mer – och frågan är om hon kan få det liv hon önskar eller om demonerna kommer att vinna slaget.


Omdöme:
O jissus säger jag bara! Det här var en bok som jag verkligen inte kunde slita mig ifrån. Alla "jag måste göra det och det.." blev helt förträngda när jag satt och njöt i soffan. Bästa boken hittills i år!

Drokina är en intressant figur och hennes kompisar likaså. Det är svårt att skiva utan att spoila för mycket här.. Alla karaktärerna är starka och självständiga, men på olika vis. De har fler dimensioner och speciellt med Rexmond hoppar man fram och tillbaka mellan "han är god" och "han är ond" hela tiden! Så fort man tycker att man har grepp om situationen så händer det något och det är full rulle igen.

Jag finns dock lite frågor, som jag hoppas att man får svar i kanske i nästa bok, ex. hur man reser mellan världarna. Det är inte helt klart. Sedan är ju den självklara frågan, VEM ÄR DEN ANDRE?! (läs boken och kom och spåna teorier med mig sen! Du kommer fatta vem jag menar.)

Tyvärr var sluttvisten ganska uppenbar, men det förstörde inte läsningen tycker jag. Det ska bli spännande att läsa bok 2 och se hur Ulrica bygger vidare på det.

Jag skulle rekommendera boken för de som gillar spänning och lite magi, men ändå väldigt mycket realism. Den är klassad som ungdomsbok, men jag tycker att alla 13+ kan läsa den (språket är ibland lite grovt, vilket är helt realistiskt).


Det här är ett inlägg i samarbete med Print In Baltic

Besök Print in Baltics hemsida eller läs här om samarbetet!


torsdag 27 juli 2017

Höstens intressanta böcker 2017 - del 1

Nu när höstens böcker börjar bli presenterade så satte jag mig ner med den väldigt tjocka Höstens Böcker 2017 från SVB. Så här tänkte jag presentera ungefär en tredjedel av böckerna som jag tycker verkar intressanta! Det ska tilläggas också att på väldigt många så dömde jag boken efter omslaget då omslaget var det enda som fanns att gå på.

Inläggen kommer att vara sorterade efter månad, med start i Augusti. I det här inlägget är det böckerna från Aug och Sep som jag är intresserad av som kommer att vara med! Kanske hittar du också något som du vill kolla upp lite närmare?!

Augusti


Metro 2035 av Dmitry Glukhovsky 
Ersats
Svenska
512 sidor


Zombie Zack till Attack av Christer Friman
Lindskog förlag
Svenska
180 sidor


Fredsskaparen av Malorie Blackman
Argasso
Svenska
70 sidor


Spökflickans hemlighet av Ann Olerot
Ordalaget bokförlag
Svenska
220 sidor








September


När äventyret väntar av Sofia Fritzson
HarperCollinsNordic
Svenska
350 sidor



Zombieöverlevnadskalendern av Herman Geijer
Ordfront förlag
Svenska









Guinness World Records gamer's edition
Bonnier fakta
Engelska
216 sidor


Höstsol av Lars Wilderäng
Massolit förlag
Svenska
425 sidor










Skriv för din målgrupp av Jenny Forsberg
Morfem
Svenska
144 sidor


Varelserna 5: Fredlös av Magnus Nordin
Berghs
Svenska
160 sidor









Mulleboken
Egnout publishing
Svenska


Sjörök av Camilla och Viveca Sten
BonnierCarlsen
Svenska
391 sidor







Apollo 1: Oraklets gåta av Rick Riordan
BonnierCarlsen
Svenska
384 sidor


Fantastiska vidunder och vart man kan hitta dem av J.K.Rowling
Rabén Sjögren
Svenska
144 sidor






Barden Beedles berättelser av J.K.Rowling
Rabén Sjögren
Svenska
144 sidor


Quidditch genom tiderna av J.K.Rowling
Rabén Sjögren
Svenska
144 sidor







Övergångarna av Andreas Kundler, Lisa Linder
Rabén Sjögren
Svenska
320 sider


Armstrong: Den första musen på månen av Torben Kuhlmann
Lilla piratförlaget
Svenska








Draconia av Patrik Bergström
Lilla piratförlaget
Svenska
144 sidor


Vakuum av Mia Öström
Lilla piratförlaget
Svenska
207 sidor









Kristalltrappan av Catherine Fisher
Argasso bokförlag AB
Svenska
120 sidor


Mica - dotter av solfolket av Anders Jacobsson
Mörkersdottir förlag
Svenska









onsdag 26 juli 2017

Nu ger jag upp

Jag är ledsen att behöva medge det, men nu ger jag upp att läsa Fortunatas Profetia. Jag har verkligen ingen lust att plocka upp den och jag vill inte tappa läslusten genom att tvinga mig själv att läsa något jag inte vill.

Till att börja med är språket konstigt. Det utspelar sig i nutid, men då det finns en magisk gömd stad under Gamla stan i Stockholm så verkar författaren älska att slänga in ord som är gamla. Ord som jag knappt förstår! Det skulle kunna funka, om det inte var så att det kom från ett barn på 12 år som är uppväxt i den moderna världen utan kunskap om den magiska. Utöver de gamla orden så blir det aldeless för mycket "...sa hon och gjorde ditten eller datten". De gör nästan ALLTID något när de pratar. I en dialog med två personer så säger de aldrig bara något, de ska alltid göra något också. Fruktansvärt irriterande faktiskt.

Sedan undrar jag hur det fungerar med dialoger med "talstreck". Jag vet inte vad reglerna säger här, men även här blir jag flera gånger förvirrad när jag läser.

Ibland så säger hon något och fortsätter sedan att prata. ex:
- bla bla bla, sa hon och hoppade. Bla bla bla!

Och ibland så fortsätter brödtexten direkt efter det någon sagt. ex:
- bla bla bla, sa hon och hoppade. De sprang vidare längs vägen...

Att det inte alltid fungerar likadant i texten är väldigt förrvirrande och jag har flera gånger fått backa tillbaka när jag insett att "jaha, personen fortsatte att prata här" eller "nehe, de började göra något här istället för att prata". Nej, det är för mycket av det och det stör hela läsningen.

Så, tyvärr så måste jag säga att jag nu ger upp. Kanske plockar jag upp den längre fram om jag blir nyfiken på hur den slutar. Historien i sig hade såååå stor potential och den lät verkligen spännande!



tisdag 25 juli 2017

Författarintervju - Vanja Persson

Du har skrivit 6 böcker, kan du berätta lite om 3 av dem?
Jag gillar att skriva varierat, så jag har skrivit tre bilderböcker, en bok för mellanåldern och två för vuxna. Den jag är mest stolt över är Det gömda huset, en magiskt realistisk berättelse som jag hoppas är både spännande och med stark igenkänning samtidigt som jag har vävt in tekniker för att öka självkänslan.

Din senaste var boken Krisboken, varför bestämde du dig att skriva om ett sådant ämne?
Båda mina böcker för vuxna har indirekt koppling till att jag har en kronisk sjukdom sedan 1999. Om själen dör ur ett mer andligt perspektiv och Krisboken utifrån den ekonomiska verklighet som många med sjukpenning och liknande lever i. För några år sedan bestämde jag mig för att ta tag i min egen ekonomiska situation och när jag insåg att det inte fanns några böcker för den mest utsatta gruppen valde jag att skriva den själv.

2 av dina barnböcker skänker även pengar till Stockholms handikappförbunds barn- och ungdomsverksamhet, varifrån kom den idén?
För några år sedan jobbade jag på Stockholms handikappidrottsförbund(numera Parasport Stockholm). Jag insåg då att barn med funktionsnedsättningar sällan förekommer i böcker plus att förbundet ständigt har för lite pengar för sin verksamhet. Eftersom jag gillar böcker med en liten twist så valde jag därför att ha en rullstolsburen huvudperson i den bilderboksdeckare jag höll på att skriva då. Rabarbertjuven har senare fått en uppföljare, Morfars tofflor, och båda låter Liam vara ett helt vanligt, nyfiket barn utan att nämna hans funktionsnedsättning i texten.

När började du skriva på din första bok och hur lång tid tog det innan den blev klar?
Min första bok - Elefantens jul - var egentligen en dröm. Jag drömde helt enkelt de första rimmade raderna och skrev ner dem när jag vaknade. Sen låg berättelsen i byrålådan i ungefär tio år innan jag bestämde mig för att även illustrera boken själv. Testade att skicka in den till några förlag som tackade nej, istället blev det mitt eget förlags första bok ett par år senare.

Kan du berätta lite om hur din process ser ut när du skriver?
Många tror att författare bara skriver, men för mig är det en mycket liten del av mitt arbete. Jag har lätt att få idéer (just nu har jag åtminstone fyra projekt som pockar på uppmärksamhet), så jag försöker lära mig att ha tålamod och jobba med en sak i taget. När jag väl bestämt mig för vad jag ska jobba med börjar jag med en lång researchperiod. Under ett år eller mer samlar jag ihop information, både sån som bara finns i mitt eget huvud (t ex vilka karaktärsdrag har mina karaktärer, var bor de, vad kommer att hända med dem) och sånt som jag behöver ta reda på (årtal, platser, yrken, skoluppgifter som är lämpliga för barnens ålder etc). Jag väver ofta in psykologi och självhjälp i mina böcker, så jag läser på om sånt som är aktuellt för mina karaktärer.

När researchen väl är klar är det dags att skriva. Det är viktigt för mig att känslan i boken är sammanhängande, så jag vill därför skriva så sammanhängande som möjligt. Jag reser helst iväg och skriver alltihop under en vecka eller två. Som tur är skriver jag fort (och relativt korta böcker), så det brukar gå bra.

Nästa steg är att redigera boken. Precis som researchen får det här ta den tid det tar, ofta ett år eller mer. Jag låter först manuset ligga och vila under några månader, sen bearbetar jag det innan jag ber några skrivarkompisar läsa och kommentera. Mer bearbetning tills jag känner mig nöjd och så till testläsarna igen (ibland samma som första vändan, ibland andra). När jag till slut är helt nöjd skickar jag manuset till min pappa för korrläsning och sen är det dags för utgivning!

Har du några speciella teman som du kommer tillbaka till i dina böcker?
Jag har flera teman som jag kommer tillbaka till när jag skriver. Den röda tråden för alla mina böcker är att jag vill att de ska vara tillgängliga för alla, även dem som har svårt att läsa plus att barnböckerna ska vara bra för barnens läs- och språkutveckling. Det här är även något jag vill utveckla ännu mer framöver, så just nu håller jag på att läsa på om läs- och språkutveckling ur flera perspektiv.

Ett annat tema är att jag gärna väver in psykologi och självhjälp i mina böcker. Barn och vuxna som har det svårt känner sig ofta ensamma, oavsett om det handlar om ekonomi, problem i familj eller skola eller något annat. Min förhoppning är att mina läsare ska känna att böckerna är en vän att hålla i handen när det är som svårast och att de även ska få hjälp att ta sig ur sin situation. Det kanske låter som jag mest tänker på Krisboken när det gäller det här, men det är ännu viktigare i mellanåldersboken Det gömda huset och de "systerböcker" till den som jag har planerat.

När på dygnet får du mest gjort och var skriver du helst?
Jag är helt klart en morgonmänniska och skriver allra bäst så tidigt som möjligt, innan eller direkt efter frukosten. Tror det är bra för min fantasi att skriva innan jag riktigt skakat sömnen ur ögonen :) Jag har egentligen ett optimalt skrivarliv just nu. Bor ensam (barnen är utflugna), har inga tider att passa (jobbar pga sjukdomen bara tio timmar i veckan hemifrån) och inga måsten. Trots det har jag mycket svårt att skriva hemma, bortsett från korta bilderbokstexter. Istället brukar jag jobba med research en längre tid och sen åka iväg nånstans och skriva själva texten. Det gömda huset skrev jag under en vecka på Mallorca. Krisboken delvis i Aten (tack vare ett skrivarstipendium) och Sjöälvan som jag håller på med nu skrev jag under några veckor i en stuga utanför Härnösand.

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare?
Jag lägger ner väldigt mycket av mig själv i det jag skriver, vilket gör att själva skrivandet ofta är rätt jobbigt för min del. Utlämnande och lite otäckt. Men det innebär också att jag ofta är stolt över det färdiga resultatet - typ ju jobbigare det är att skriva desto mer stolt blir jag efteråt. Annars är min favoritdel egentligen att komma på idéer och göra research. Stephen King har beskrivit det som att författaren är en arkeolog som har hittat en liten bit av ett skelett och under researchen sopar bort sand för att kunna se hela skelettet. Så känns det verkligen för mig. Jag hittar små bitar här och små bitar där och ofta visar det sig att berättelsen berättar sig själv under tiden jag gör research.

Vad har du för drömmar och mål för ditt författarskap?
Min dröm är att skriva böcker som förändrar livet (på ett positivt sätt) för mina läsare. Att barnen när de är vuxna ska komma ihåg mina böcker för att den var så viktig för dem

Målet är att bli en välkänd, etablerad författare för att inte behöva lägga så mycket tid på marknadsföring och liknande utan kunna koncentrera mig på att skriva.

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g?
Jag har alltid nya projekt på g! Tålamod är tyvärr inte min starka sida så jag önskar att jag hunnit längre med blivande projekt, men försöker lära mig att så länge jag tar ett steg i taget kommer jag att komma fram till slut. De mest aktuella projekten just nu är Sjöälvan, en systerbok till Det gömda huset som jag hållit på med i sex år (!) och en serie bilderböcker där jag tänkt jobba extra mycket med läs- och språkutveckling. Och så en ungdomsbok och en annan bilderboksserie och...

Och till sist, vad är ditt bästa råd till någon som vill bli författare?
Skriv! Det är faktiskt inte svårare - eller lättare - än så. Man kan ha hur många bra idéer som helst eller vara extremt talangfull, men det spelar ingen roll om man inte sätter sig ner och faktiskt skriver.

måndag 24 juli 2017

Läste nyss

Ja, jag hade tänkt lägga upp ett "läser just nu"-inlägg då jag började med en ny bok igår, men som du märker på rubriken i det här inlägget så gick det inte så bra. Wow säger jag bara, WOW! Sjukt bra bok! En ordentlig recension kommer senare i veckan, men idag så ville jag bara att du skulle veta om hur bra den här boken var och hur snabbt jag läste ut den!

söndag 23 juli 2017

Vad jag dricker!

Idag tänkte jag faktiskt ta ett steg bort från böckerna och vara lite mer personlig. Lite iaf.. Jag följer ganska många bloggar, varav Teknifik är en av dem. Hon hade den här listan på sin blogg förra veckan, och idag kände jag för att fylla i den jag också!

Listan kommer från Flora via Teknifik.

Kaffe: 

Ibland, alltid med mjölk. Har slutat med sockret som var ett krav i början. Däremot så har jag levt på islatte (helst vanilj eller karamell) den här sommaren, så i fredags köpte jag faktiskt hem "vanilla syrup" för att kunna fixa latte hemma istället! Försök 1 blev för mycket vanilj, idag gick det mycket bättre! Nästan en perfekt blandning!

Öl: 

Nej tack, aldrig. Jag har försökt och smakat flera olika sorter, det går verkligen inte. Sedan att jag gått och blivit glutenintolerant hjälper väl kanske inte heller. 

Vin: 

Ja tack, gärna vitt. Inte allt för torrt. 

Bubbel: 

Nja, här är jag tveksam. Inte hittat något som jag direkt gillat ännu iaf. 

Te: 

Japp, även här gärna vanilj och även här har jag mjölk. Skyll på min mamma, allt är hennes fel! I swear to god!

Juice: 

Mer när jag var yngre. Nu blir det väldigt sällan det. 

Mjölk: 

Japp, i både kaffe och te som du märkt. Aldrig enbart mjölk dock.

Cider: 

Jaaa, älskar cider! Här har vi helt klart min dryck! Cider och jordgubbar, behöver jag säga mer?!

Drink: 

Något med kokos brukar jag dricka, annars ber jag ofta om något sött och låter bartendern göra som de vill, det brukar faktiskt bli ganska bra. Roligt också att be om någon specifik färg på drinken. 

Vatten: 

För lite, får verkligen anstränga mig på sommaren. Hur kan människor dricka 2l om dagen?!

Läsk: 

Cola eller Fanta exotic! 

Saft: 

Finns det något bättre än hemmagjord (snarare farmorgjord) flädersaft?! Den bästa!

Alkoholfritt ute: 

Drinkarna jag pratade om tidigare var alkoholfria, jag dricker väldigt väldigt sällan alkohol. 

Övrig dryck:

Har du någon gång testat Japansk läsk? Bara att öppna den är roligt! När man tagit bort plasten sitter det en glaskula högst upp. Man använder en slags öppnare och trycker ner glaskulan i flaskan för att öppna den. Den smala delen på flaskan fångar sedan upp kulan, och så ligger den där i och återvinns tillsammans med flaskan.

Bilden är lånad här ifrån.

Vill du också vara med? Kolla in på Teknifiks sida så har hon gjort det enkelt att kopiera listan! Lämna gärna en kommentar så jag kan komma och läsa!

lördag 22 juli 2017

Ingenting och Allting

NamnIngenting och Allting av Nicola Yoon
Serie: -----
Språk: Svenska
Sidor: 295
Förlag: Månpocket
Rec-ex: Nej

Handling:
Vi kanske inte kan förutsäga framtiden, men vissa saker går ändå att förutspå. Som att jag kommer att bli kär i Olly. Och att det kommer att sluta i katastrof.

Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Hon fördriver sina dagar med att plugga på distans, umgås med sin mamma och sköterskan Carla och läser mängder av böcker.

Så en dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid – svartklädd, graciös som en katt och med ögon blåa som Atlanten. Fascinerade betraktar de varandra från varsitt fönster. Men när de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är. För vad är egentligen livet värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt?

Omdöme:
Den här boken var helt okej och jag gillar hur den var skriven. Tyvärr så såg jag sluttwisten på flera mils avstånd, vilket var lite synd. Det gjorde att jag inte alls blev chockad av den.

Jag gillar Maddy och känner att jag förstår henne som person. Hon är en bra utvecklad karaktär med tydliga intressen. Jag gillar speciellt detaljen om astronauten. Olly är också en intressant person och jag gillar hans sätt att vara.

SPOILER
Jag vet inte om det bara var jag, men att hon inte var sjuk var min första tanke när hon väl bestämde sig för att rymma. Det vore ju det värsta man kan göra mot sitt barn, så därför antog jag att det var det som var tvisten. Tyvärr hade jag rätt, vilket gjorde att boken föll ganska platt på slutet. Även om jag gillade att läsa om hur hon hanterade det, så vägde det inte upp för bristen på chock. 
SPOILER

Jag rekommenderar den här boken till någon som gillar att läsa om ungdomar och kärlek. Kanske även någon som gillar vardagliga småsaker som ändå hör livet till.

fredag 21 juli 2017

Storytel - den ultimata guiden

Målet är att den här guiden ska visa dig allt du behöver veta och kunna om Storytel för att få ut det absolut mesta av tjänsten. 


Storytel är Sveriges mest kända app för att lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker. Det är en abonnemangstjänst där man betalar 169kr/månaden och då får obegränsad tillgång till innehållet.  Böckerna strömmas till telefonen i mp3 format och då de har avtal med de flesta förlag i Sverige kan de erbjuda kunderna nästan alla titlar som kommer ut i handeln.

Den här guiden går igenom de flesta av alla Storytels funktioner, inkl. menyer och vad de olika symbolerna betyder. Är det något speciellt ni letar efter, prova att söka på sidan.

TL:DR


  • Ladda hem appen från Google Play eller App Store
  • Fyll i uppgifterna för att skapa en prenumeration
  • Använd sökfunktionen för att hitta en bok du vill lyssna på 
  • Lägg till i "bokhyllan" och klicka på "play"


Att komma igång

Ladda hem appen från Google Play eller App Store. Den första sidan man kommer till när appen öppnas är Boktips. Klicka på menyn uppe i vänstra hörnet och skapa dig ditt konto.



Är du helt ny måste du först skaffa ett abonnemang. Genom att klicka på knappen kommer man till hemsidan och får där klicka vidare på PROVA FRITT I 14 DAGAR och fylla i dina uppgifter. Grattis, du är nu igång med Storytel!



Att hitta rätt bok

Det finns flera olika sätt att hitta en bra bok i appen. Det enklaste, om man vet vilken man är ute efter, är att söka. Det gör man genom att åter igen öppna menyn till vänster, klicka på sök och skriva in namnet på antingen boken eller författaren.


Är man inte riktigt lika säker på vad man är ute efter så är det uppenbara valet att kolla på sidan Boktips. Där kan du enkelt kolla igenom kategorierna nyheter och topplistan. Båda klickbara om man hellre vill kolla på dem i en lista istället för en swipe-meny. 


Jag kommer att gå djupare in på den sidan längre ner i inlägget.
När du hittat boken du vill lyssna eller läsa så klicka på den. Då kommer du att komma in på bokens specifika sida där all information finns. Där klickar du på spara i bokhyllan och sedan på spela boken eller läs boken.



Har man lyssnat på en bok som man tidigare gillade väldigt mycket kan man gå in på den bokens info-sida och sedan skrolla allra längst ner. Där finns en liten lista med andra har även läst. Förhoppningsvis kan även den listan hjälpa till att hitta några bra böcker.

Lyssna på en bok

När boken ligger i spelaren är det bara att klicka på play och njuta. Det går att hoppa framåt eller bakåt i historien efter behov. Appen håller själv reda på vart du är i boken, så det finns inget behov av att manuellt spara det. Det finns även en "special"-meny ovanför omslagsbilden. 



  • Månen är en sömn-timer där du själv ställer in att appen ska sluta spela upp efter ett visst antal minuter. Du kan här välja 5-60 minuter. 
  • Klickar du på vimpeln kan du lägga in bokmärken på ställen som du kanske speciellt vill komma ihåg. Under den fliken kan du välja sätt bokmärke eller dina bokmärken
  • Molnet med en pil innebär att du temporärt laddar ner boken till mobilen/plattan så att du kan lyssna offline om du exempelvis ska ut och resa. 
  • Och hastighetsmätaren är precis som bilden antyder, en meny för lyssningshastighet. Du kan välja mellan 1.0 (normal), 1.25, 1.5, 1.75 och 2.0 (dubbel hastighet).
Något som finns, men som jag tyvärr inte har, är också en AirPlay-spelare. Finns det en på ditt nätverk dyker ytterligare en symbol upp, se nedan, och som då börjar spela upp boken i högtalaren. Symbolen kommer även upp om du har Bluetooth aktiverat och har en bluetooth-högtalare eller headset i närheten. Då jag inte själv äger en iPhone är den informationen tagen från Storytels hemsida. "I iPhone finns AirPlay funktionen inbyggd i själva mobilen. Dra enkelt upp mobilens egen nedre meny och välj AirPlay funktionen här."



Menyn uppe till höger har fler alternativ. Som du kan se i bilden nedan så kan man komma till:
  • bokens detaljsida - informationssidan för den specifika boken
  • markera den som färdig - bocka av den i hyllan
  • lägga offline - ladda ner boken till telefonen för att spara mobildata
  • recensera boken - betygsätt och skriv bad du tycker om boken
  • dela boken - dela via ex mail, sms, messenger
  • ge bort boken i present - skicka boken med ett meddelande till en vän
  • bevaka serie - håll koll på när nya delar i serien kommer ut



Vill man recensera boken får man lämna ett betyg med ett stjärnsystem på 1-5 och även lämna en kommentar om man vill.

Läs en bok

Är det så att alternativet finns så kan man även läsa boken som e-bok. Man får då upp framsidan av boken och så swipear man vänster för att komma vidare, nästan som att bläddra i en vanlig bok. När boken kommer igång är det en enkel sida med titeln högst upp, ett eventuellt kapitelnamn och sedan text. 

Klickar man lätt med fingret på skärmen kommer en meny upp. Där kan du välja om du vill lyssna på boken eller kanske hoppa längre fram med hjälp av en slidebar. Du kan även få upp en meny med alla kapitel och hoppa framåt eller bakåt på det viset, sätta bokmärken, ändra storlek på texten eller bakgrundsfärg. Det är även i den menyn som du hittar lyssna om du vill hoppa tillbaka till att lyssna på boken igen.


Din bokhylla

I Din bokhylla samlas alla böcker som du lagt till där. Maxantalet i bokhyllan rekommenderas till 200st, för att inte påverka prestandan i appen. Har du lyssnat/läst klart på boken markeras bilden med en bock.


Klickar du på sortera får du upp flera olika alternativ för att sortera listan.

  • Senast ändrade överst (standard)
  • Senast lästa överst
  • Titel A-Ö
  • Författare A-Ö 
  • Senast släppta överst
filtrera kan du välja mellan
  • visa pågående böcker
  • visa framtida böcker
  • visa avslutade böcker
  • visa barnböcker
En bock visar vilka alternativ som är aktiva och tas med i listan över resultat. Peka på någon av dem för att avmarkera dem.

Det jag lyssnar/läser på

Som du kanske kan se på några av bilderna ovan så finns det en liten rund bubbla i det nedre högra hörnet. Det är den nuvarande boken du lyssnar på eller läser. Klickar du på den lilla bubblan får du upp en liten meny längst ner bestående av tre cirklar. Till vänster kan du hoppa tillbaka 15 sekunder i spelaren, i mitten kommer du till spelaren och klickar du på bilden igen startar uppspelningen och en notis kommer fram högst upp på telefonen.


Boktips

På den här sidan finns det väldigt många olika menyer, bl.a. nyheter och topplistan. Här är det bara att skrolla runt och leta och se om du hittar någon bok som verkar intressant. De med småbilder skrollas till vänster och har över 20 tips på böcker. De större har 3st bilder med kategorier som leder till en lista som motsvarar titeln. Den här sidan är egentligen bara att klicka runt på och läsa om olika böcker som kan intressera dig. Böckerna har små symboler uppe i högra hörnet. Antingen ett par hörlurar, ett par glasögon eller en orangevit stjärna. Dessa visar om boken går att lyssna på, läsa eller om det är en Storytel Original (mer om det längre ner).


Serier

Precis som den här titeln låter så innehåller den fliken serier på Storytel. Listan ter sig oändlig och jag räknade inte till mer efter 50 st. Klicka på en serie som verkar intressant och du får upp allmän info om den och alla böckerna i serien. Det finns två olika kategorier som du kan använda för att påverka listan. Sortera innebär att listan sorteras efter olika önskemål så som titel, del i serie eller högst betyg. Filtrera innebär att du kan välja att enbart ha e-böcker eller ljudböcker, eller enbart på ett specifikt språk.


Kategorier

Om man nu kanske hellre letar efter en bok beroende på vilken kategoru den delas in på, så är det här du ska leta. Välj bland 17 olika kategorier som ex. barn, deckare, fakta, fantasy & sci-fi, klassiker och noveller. Klicka på den du är intresserad av för att komma till kategorin och du får då upp en sida som ser ut precis som boktips-sidan. Det finns bl.a. en topplista, högst betyg, nyheter och english top list.


Storytel Original

Storytel original är böcker som är skrivna direkt till att vara ljudböcker. De märks ut i appen av att de har en orangevit stjärna uppe i högra hörnet. Böckerna är här indelade i säsonger och du måste lägga in avsnitt för avsnitt i bokhyllan för att lyssna på dem. Enligt Storytels hemsida jobbar de på att man ska kunna lägga till hela säsonger direkt. 

Storytel Dox

För dem som gillar journalistik är Storytel Dox vad de ska leta efter. Här hittar du repotage, intervjuer och artiklar som du lyssnar på precis som ljudböcker. De är sorterade under kategorin Fakta.



=============================================
Jag vill vara tydlig med att det här inlägget inte är sponsrat på något vis. Jag ville göra en guide för att jag tyckte att det verkade kul, så då gjorde jag det. Hoppas du gillade den! Är det något du saknar, skicka ett mail eller lämna en kommentar så ska jag försöka lägga till det så snart jag kan!