torsdag 30 november 2017

Det fanns sköldpaddor!

Japp, om du minns i slutet av förra veckan så så skrev jag lite om min helg och att jag hälsade på min mamma. (Här kan du läsa om du vill)


En tanke jag hade då var att i John Greens bok Sköldpaddor hela vägen ner, så hade det fortfarande inte pratats om några sköldpaddor under nästan hela boken. Men, det kom faktiskt en liten sköldpadde-snutt på slutet där. Det är lite intressant egentligen. Att döpa en hel bok (om än ganska så effektfullt) baserat på bara en liten liten del av historien. Ett enda samtal faktiskt. Men ja, jag kommer ju ihåg samtalet nu efteråt, så något måste han nog ha gjort rätt.

Jag undrar egentligen hur författarna tänker när de väljer namn till sina böcker. Vissa tycker jag att de passar, medans andra inte alls fångar stämningen eller handlingen. Ett tidigare exempel som jag stött på var Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. På svenska kan man tolka det som att bokhandeln ligger i närheten, "precis runt hörnet", men jag tycker att de borde ha döpt den till Den lilla bokhandeln med lyckliga slut. Det passar bättre tycker jag. Har du några böcker som du känner är helt feldöpta?


tisdag 28 november 2017

Glass Sword

Varning för spoilers från tidigare delar!

Man ska aldrig vänta för länge med att skriva om böckerna som man läser/lyssnar på. Nu har jag svårt att hålla isär del 2 och 3, men vi hoppas att det blir bra det här.

Mare Barrows blod är rött, färgen hos vanligt folk, men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Härskaren kallar henne en bluff, men när hon flyr från Maven, prinsen vännen som bedrog henne, upptäcker Mare något häpnadsväckande:Hon är inte den enda i sitt slag. 

Jagad av Maven, nu en hämndlysten kung, ger sig Mare ut för att söka upp och rekrytera andra röd-och-silver-krigare till kampen mot hennes förtryckare. Men Mare inser att hon befinner sig på en livsfarlig väg, där hon riskerar att bli just det slags monster hon försöker besegra. Kommer hon att krossas under tyngden av de liv som upproret kostar? Eller har hon härdats för gott av allt svek och förräderi?

Efter första boken var jag väldigt spänd på den här. Men det blir lite mycket ibland. Mare är väldigt sur och känner sig hela tiden så ensam, även om hon faktiskt har vänner omkring sig. Sedan är det vääääldigt segt med alla "jag litar inte på dig".. ingen litar på någon, det är lite segt faktiskt.

Men i slutet ökade tempot och jag kände ändå att jag ville veta fortsättningen, vad är det med serier egentligen? Har man läst första boken tycker jag absolut att man ska fortsätta och läsa och se fortsättningen.


måndag 27 november 2017

Läser v.48

Förra veckan lyssnade jag klart på Father Christmas's Fake Beard av Terry Pratchett och i helgen så blev jag klar med Sköldpaddor hela vägen ner av John Green. Helt ärligt var jag lite besviken på Father Christmas's Fake Beard. Jag hade inte hört något om den tidigare utan försökte bara få lite julkänsla, men det gick inte alls tyvärr. Sköldpaddor hela vägen ner blev jag däremot inte det minsta besviken på! Superbra!

Men, den här veckan ska jag lyssna på Kronprinsessan (The Selection #4) av Kiera Cass på vägen till jobbet. Jag känner att jag är redo att fortsätta lyssna på den serien nu.



Och sedan på kvällarna fortsätter jag läsa Livsblod av Gena Showalter.


Hur ser din vecka ut? Några bra böcker på g?


söndag 26 november 2017

Vinnare och svar i utlottning 5

Nu kommer äntligen vinnarna och svaren i utlottning 5! Vi börjar med svaren!

Boktjuven av Markus Zusak


Glastronen av Sarah J Maas

Let it snow av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle

 Mitt perfekta liv av Sarah Dessen

Och vinnaren av PAKET 1 är MICHAELA LARSSON!! Grattis!!

Och i JESSIKA LILJA vinner PAKET 2!!

Stort grattis till er båda! Skicka ett mail till mig med era kontaktuppgifter, elinasbokliv@gmail.com


lördag 25 november 2017

Ölandshelg

Den här helgen är jag och hälsar på min mamma på Öland. Fixa med bloggen, läsa bok, lyssna på ljudbok och bara slappa. Efter två veckor där jag nästan somnat stående av att ha så mycket att göra så ska de bli skönt med att bara slappa.

Jag har nästan lyssnat klart på Sköldpaddor hela vägen ner av John Green. Min första tanke är.. varför sköldpaddor? Det är ingen sköldpadda med än så länge och det är bara 1h 30min kvar av boken.

Hur har du haft det den senaste veckan?



måndag 20 november 2017

Läser v.47

I fredags så lyssnade jag äntligen klart på King's Cage. Så, idag kan man ju ha tänkt att det skulle vara en ny ljudbok till jobbet, men riktigt så långt hade jag inte kommit i helgen! Så, jag har istället bestämt mig nu ikväll.

Så till och från jobbet kommer jag att lyssna på Father Christmas's Fake Beard av Terry Pratchett. Jag ska försöka komma in i lite julstämning och behöver något lätt nu efter ett par ganska tunga böcker.



Och hemma på kvällarna kommer jag att läsa Livsblod av Gena Showalter.



söndag 19 november 2017

Lite kaos

Som du såg i mitt förra inlägg så har det varit riksstämma i helgen och förra veckan var allmänt kaos! Så, därför har jag inte hunnit jobba med bloggen som jag velat och idag är jag helt slutkörd! Därför tycker jag att vi fortsätter med tävling 5 en vecka till så att jag hinner sprida det så mycket som jag vill!

Här är länken och jag hoppas att många vill vara med och tävla nu så att det kan bli en spännande utlottning!


Jag hoppas att jag ska få lite mer tid med bloggen i veckan, men som det ser ut just nu så har jag inga inlägg som är tidsinställda. Jobba jobba, det blir lite så här ibland. Nästa helg vet jag att jag har en riktigt slapphelg, så efter det kommer det nog att vara lite ordning här igen!


fredag 17 november 2017

Äntligen fredag

Idag så skriver jag direkt från en paus i Equmenias riksstämma, som håller på fre-sön. Inga böcker kommer att hinnas med den här helgen, men King's Cage blev iaf färdig idag! Kan fjärde boken komma ut nu eller?! Inte helt okej det här, varför läser jag böcker där serien inte är färdiga?

Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg och glöm inte bort tävlingen som avslutas imorgon!




onsdag 15 november 2017

Red Queen

I en värld där färgen på ditt blod avgör hur mycket du är värd som människa, kan det bli stora problem om du råkar vara något du inte ska vara.

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De Silverblodiga, supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare Barrow är en av de Röda. Hon hankar sig fram som ficktjuv i en fattig by, tills en ödets nyck kastar henne inför Silverdomstolen. Framför kungen, prinsarna och adeln visar det sig plötsligt att även hon har en övernaturlig förmåga, trots sitt röda blod. Något som hotar att underminera hela grunden för de Silverblodigas makt. För att hålla saken hemlig trolovar kungen Mare med en av sina söner och tvingar henne att spela rollen som försvunnen Silverprinsessa. Mare dras allt längre in i de Silverblodigas värld. Hon får det på flera sätt bättre än någonsin, men väljer att riskera allt genom att hjälpa Röda Gardet, ett växande uppror bland de Röda - samtidigt som hjärtat drar henne i en omöjlig riktning. Ett enda felsteg kan leda till döden. I de Silverblodigas värld spelar alla ett spel, ingen går att lita på, och förräderiet är det enda man kan räkna med.

Victoria Aveyard har skapat en helt ny värld där ingen bryr sig om något annat än färgen på blodet, och därmed också om du har den övernaturliga förmåga som de silverblodiga föds med. Boken är på 378 sidor eller 12h 39min. Jag lyssnade på boken och gillar uppläsaren Amanda Dolan, mycket hänger ju på henne.

Det är en mycket spännande bok och direkt när den är slut så ville jag veta fortsättningen! Karaktärerna är intressanta och twisten på slutet var faktiskt väldigt chockerande, trots att jag har läst så många böcker nu! Trevligt att jag fortfarande kan bli förvånad över saker.

Jag tyckte dock att Mare var lite väl impulsiv och jag förstod inte direkt varför alla killar gillade henne. Ibland kändes det som att saker gick lite väl fort fram och ibland lite för långsamt.

Men som vanligt den här hösten/sommaren så är det en riktigt bra bok! Faktiskt så bra att den är med i tävlingen om "årets bästa". Jag skulle rekommendera den för alla som gillar fantasy och en värld med övernaturliga förmågor.


tisdag 14 november 2017

Läser v.46

Saaakta men säkert så går det framåt med King's Cage och det är i skrivande stund 3h 17min kvar av den! Så, den kommer iaf att ta slut den här veckan. Sedan får vi se lite hur det blir, men jag känner för något lättsamt tror jag (det har varit lite mörkt och deppigt ett tag här nu)!


När det kommer till den fysiska läsningen så fick jag hem en bok i veckan som tränger sig före hela rec-ex högen! (yepp, man får göra så om man verkligen längtat efter en bok!)

Livsblod av Gena Showalter, del 2 i Everlife-serien.


Vad läser du den här veckan?


måndag 13 november 2017

Utlottning 5 -Ungdomspaket

Nu är det en ny vecka och jag ska försöka att vara lite mer aktiv på bloggen! En höstförkylning slog ut mig helt förra veckan.

Den här gången kommer det bli en riktigt klurig tävling (tror jag iaf). Nedan finns det 4 framsidor på böcker, men jag har tagit bort författare och titel. Kommentera helt enkelt vad böckerna heter, vem som har skrivit dem och vilket av paketen du tävlar om! Av de rätta svaren kommer jag sedan att lotta vinnarna. Kommentarerna kommer inte att visas förrän tävlingen är avslutad.

Tävlingen avslutas kl 18.00, lördag 25/11. (Uppdaterat)




Den här gången är det två paket som ligger i potten! Ett "Eva Holmquist"-paket och ett "Lisa Rodebrand"-paket! Alla böckerna är signerade och sponsrade av respektive författare, tack så jättemycket!

Det första paketet är första och andra boken om Gallus!



Attentaten i Gallus: Matilda råkar drömförflytta sig till en värld där människorna lever som slavar åt ett bevingat folk som kallar sig gallus. Där måste kapten Fidesko i Gallus Flygvapen ta reda på vad som hänt med de slavar som försvunnit. 

Samtidigt får rövarpojken Sticke i uppdrag att spionera på slavarnas motståndsrörelse. Konflikten mellan människorna och gallus förvärras snabbt medan Matilda kämpar för att lyckas ta sig hem. Under tiden försvinner fler människor och det blir alltmer uppenbart att allt inte är som det först verkade.

För att inte lämna några eventuella spoilers så skriver jag inte ut handlingen på den andra boken.

Det andra paketet är En droppe i rymden och Revolt av Lisa Rodebrand.

Varför rymdskeppet slår ned mitt i militärstationens odlingar är en gåta, men vem bryr sig? De har väl navigerat fel helt enkelt. Dito hatar när hans far skickar ut honom på meningslösa uppdrag för att hålla honom sysselsatt. Farsan tror visst att militärdisciplin ska göra sonen gott, men Dito har aldrig någonsin följt order och han tänker inte börja nu.

Flickan i rymdskeppet är söt men verkar hysterisk. Den mystiske pojken är beväpnad. Piloten, som de säger är deras morbror, liknar ingen av dem. Främlingarna är kolonister, ett fredligt och harmlöst folk, men Dito anar att allt inte står rätt till med besättningen. Vilka är de egentligen och vad gör de här?
André och hans vän Christian lever i en framtid där klykonerna har makten. Tillsammans har pojkarna gjort uppror mot förtryckarna, men deras kamp för frihet är långt ifrån över. Nu är de på vandring mot en stad vid kusten, där mannen som dödade Andrés far befinner sig.

Under vandringen störtar ett rymdskepp i skogen och ut ur vraket kommer Caroline. Hon är från Kolonin, en rymdstation där ingen känner till att klykonerna förslavat jordborna. Hennes mål är att avslöja sanningen och hämta hjälp, men först måste hon skaffa bevis.

Den kraschade rymdfarkosten lockar klykonerna till platsen. Ungdomarna tvingas att fly för sina liv, men de får hjälp från oväntat håll...







lördag 11 november 2017

Hugo och hans magiska morfar

Hugo och hans magiska morfar har jag fått som rec-ex av Whip Media, tack så mycket! Författare är Malin Matson och illustratör är Emmalill Frank.

Pappas bil är trasig och Hugo är lite bekymrad över det. Pappa är helt omöjlig när det gäller att få saker och ting gjorda och när det kommer till att meka med bilar då är han rent av hopplös. 

Pappa fungerar nämligen bäst tillsammans med diskborstar, dammvippor och sopkvastar. Hur ska Hugo få pappa att inse hur viktigt det är att bilen blir fixad? 

Kommer han att lyckas med sitt uppdrag eller blir det nödvändigt att kalla in Bappo, Hugos magiska morfar?

Den här boken är på 23 sidor är perfekt (gissar jag) att läsa med barnen när det är dags att sova. Det är roliga bilder och lagom med text.

Något jag funderar över dock är varför Hugo känner att det är han som måste se till så att bilen blir lagad? För mig så blir tyvärr boken lite ett bevis på en dysfunktionell familj, MEN jag är ganska övertygad om att jag överanalyserar och egentligen bara borde njuta och tänka på boken som underhållning. Det gör dock att även om jag gillar boken och idén bakom, så drar det ner betyget.

Men den är gullig och jag gillar att de bryter lite normer om vad en pappa faktiskt ska kunna göra hemma.


onsdag 8 november 2017

Varelserna bok 1-4

Varelserna av Magnus Nordin är ytterligare en bok som jag fick med mig som rec-ex från bokmässan. Det intressanta med den här boken är då att det är en samlingsvolym av 4 böcker. Elias bok, Emmas bok, Fristaden och Uppror. Boken är på sammanlagt 233 sidor och handlar om ett zombie-utbrott på Gotland.

Gotland härjas av ett zombievirus och ön är isolerad från omvärlden. Syskonen Elias och Emma kämpar för att överleva. De klamrar sig desperat fast vid hoppet om räddning...

Magnus Nordin skriver lättläst men ändå med djup och intressanta karaktärer. Det finns många olika typer av människor, vissa är snälla och har inte nämnvärt påverkats av utbrottet medans andra ser det som sin chans att kunna göra som de vill när samhället kollapsar.

Vi får följa karaktärerna i kampen att överleva och anpassa sig till en värld där hela fastlandet är livrädda och har lagt en barriär av krigsskepp mellan sig och ön och militären inte alltid är ute efter folkets bästa. Det är en spännande och bra bok och jag tycker den blev bättre från bok 2 och framåt då jag lärt känna karaktärerna lite mer.

Jag gillar att boken utspelar sig på Gotland och att jag faktiskt vet hur det ser ut på stället runt ringmuren som han pratar om. Jag får skicka ett litet tack till pappa för Gotlandsresorna som vi gjorde under min uppväxt, de hade jag nytta av nu.

Tack Berghs Förlag för rec-exet! Jag rekommenderar den här boken för den som vill ha spänning, skräck och ändå att det känns verkligt och faktiskt utspelar sig "nära hemma".


tisdag 7 november 2017

Goodreads bästa böcker under året 2017!

Nu är det dags att börja rösta på den bästa boken 2017Goodreads! Jag använder Goodreads väldigt mycket för att hålla koll på vilka böcker jag läst och så, men inte direkt den sociala biten av sidan.


Men, kategorierna som man kan rösta inom är iaf:
  1. Fiction
  2. Mystery & Thriller
  3. Historical Fiction
  4. Fantasy
  5. Romance
  6. Science Fiction
  7. Horror
  8. Humor
  9. Nonfiction
  10. Momoir & Autobiography
  11. History & Biography
  12. Science & Technology
  13. Food & Cookbooks
  14. Graphic Novels & Comics
  15. Poetry
  16. Debut Goodreads Author
  17. Young Adult Fiction
  18. Young Adult Fantasy
  19. Middle Grade & Children's
  20. Picture Books
Så utav de här 20 kategorierna, så informerar sidan mig om att jag har EN bok som jag läst och som finns nominerad, nämligen King's Cage av Victoria Aveyard. Och den har jag inte ens läst klart. Kika in här för att hitta vilka de nominerade är.

Men då tänkte jag att, vilket bra tillfälle för en liten utmaning till mig själv! Eftersom jag nu då inte har läst någon av böckerna som är nominerade, så ska jag nästa år (eller när röstningen nu är avslutad) beställa hem och läsa vinnarna i kategorierna Fantasy, Science Fiction, Young Adult Fiction och Young Adult Fantasy. Är det någon som vill vara med?

Har du läst någon av böckerna som är nominerade och vad tyckte du isf om den/dem?


måndag 6 november 2017

Läser i veckan v.45

Då jag var sjuk i princip hela förra veckan så kommer jag den här veckan att ta en liten paus från inläggen med större arbete. Det innebär att utlottningarna får en paus och även författarintervjun, enbart för att jag inte har hunnit jobba på inläggen. Men nästa vecka är det förhoppningsvis full fart igen och den här veckan ska jag försöka få in någon extra recension!

Så, den här veckan så kommer jag att fortsätta lyssna på King's Cage. Inget alls blev lyssnat förra veckan då jag bara lyssnar på ljudboken när jag åker till och från jobbet. Ser fram emot fortsättningen nu!


Igår läste jag Sherlock Holmes, väldigt intressant, och idag så ska jag börja på När äventyret väntar av Sofia Fritzson.



söndag 5 november 2017

Vinnarna i utlottning 4

Som vanligt på söndagar nu så avslöjar jag vinnarna i min tävling! Inlägget kan du hitta här och kommentarerna är nu godkända så att alla kan se dem.

De tre bilderna var från Drakens dotter av Ulrica Edvinsson Sundin, Oraklets gåta (Apollon #1) av Rick Riordan och Mulleboken av Lena Furberg.







Då det var 6 böcker som skulle lottas ut, men bara 4 som anmält sig under utsatt tid, så godkände jag även den 5e kommentaren även om tävlingen var avslutad.

Så, alla som kommenterat kommer att få en bok!

  • Elin Helmersson - Magin vaknar 
  • Sara (Saras bokblogg)  - Ensamvarg
  • Mia Boberg Winlöf - Algblomning
  • Jonna - Blodskifte
  • Amanda - Karne

Och jag vet hur jag kontaktar alla utom Sara! Så du får jättegärna slänga iväg ett mail till mig så jag kan få din adress! elinasbokliv@gmail.com

Ett stort grattis till vinnarna och tack för att ni var med och tävlade!


lördag 4 november 2017

Bokmyra

I mitten av Augusti blev jag kontaktad av Bokmyran och blev tillfrågad om jag ville vara testprenumerant på deras tjänst. Bokmyran är en webb-tv tjänst där man som prenumerant får ett program i månaden kan innehålla ex Ellens bokprat, Martins boktips, en intervju, ett reportage och månadens novell.


Nu har jag kollat på programmen för aug, sep och okt och känner mig redo att skriva lite om det.

Det är bra och professionella inspelade videosnuttar på mellan 5-20 minuter. De blandar lättsamma pratstunder med seriösa samtal. Min favorit har blivit Martins boktips för unga, då jag läser ganska mycket ungdomsböcker.

Jag tycker att iden är väldigt intressant och jag gillar att sitta och kolla på de små filmklippen, en mycket bra ide.

Kolla in deras hemsida, bokmyran.se



Påminnelse utlottning 4

Nu är det bara va 5,5h kvar av utlottningen! Glöm inte att skicka in ditt bidrag!!

Jag har även blivit medveten om att det kan bli lite problem med "jag är inte en robot"-grejen som finns, så har du kommenterat men vill vara helt säker på att du är med, skicka ett mail till mig! elinasbokliv@gmail.com !!



fredag 3 november 2017

Mina bokhyllor

Igår i veckans helgfråga så frågade Mia om våra bokhyllor och hur de var sorterade. Jag hann inte fixa med bilder då, så de kommer idag istället.

Jag äger för tillfället EN väldigt liten bokhylla.


Typisk IKEA-hylla med 5 fack, och i den så är det tre fack som är mina till böcker. Japp, det är faktiskt allt jag har i hyllväg. Alla nya böcker jag läser genomgår därmed en granskning, är de värda att få bo i hyllan eller ej? De som är det får uppenbarligen en plats och de som inte är det blir sålda/bortskänkta/utlottade.

Men, detta är ju inte alla mina böcker. Utöver det här så har jag en sänggavel, vet du hur många böcker som får plats i en sådan? Inte jag heller, men min gissning just nu är ca 40-50st.


Ovanför huvudkudden så har jag mina rec-ex. Det är den högen som har högst prioritet, även om jag ibland läser andra enbart för att jag känner för det.


Bredvid sängen så är det 3 hyllor. Den översta har min klockradio och de böcker som väntar på recensioner (och 2 Skriva, tydligen). Den i mitten är böcker som jag läser just nu (plus lite som jag tycker att jag borde läsa). Nära till hands.


Och runt hörnet finns ytterligare 3 hyllor, där det står böcker i 2 rader på varje hylla. Det är här som alla mina olästa böcker hamnar. Så många bra böcker som väntar på sin tur. Tyvärr är risken väldigt stor att så länge rec-ex högen växer så kommer de här böckerna att få vänta. Det är ju lite så tyvärr. Ibland får jag ett supersug att läsa någon speciell och då gör jag det. Men tyvärr är det många böcker som rensas ut här ifrån och aldrig blir lästa för att jag helt enkelt inte är sugen på dem längre.

Så ser det ur med böcker hemma hos mig, hur har du det?



torsdag 2 november 2017

Helgfrågan v.44


Den här veckan är helgfrågan hos Mia följande:
Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?
Jadu, just nu så har jag en väldigt liten hylla som jag inte alls kan sortera som jag vill. Men i det stora hela så är det sorterat efter färg, språk och ev. serie. Sedan, beroende på hur jag känner mig, så delar jag även upp i inbundna och pocketböcker.

Bonusfråga:Hur ser din bokhylla ut nu? Gärna bild.
Hmm, jag kan inte riktigt fixa ett kort till det här inlägget, men jag ska se om jag kan göra ett i helgen om mina hyllor. Det är ett par böcker som jag har.



onsdag 1 november 2017

Hemåt - en antologi

Den här antologin läste jag faktiskt ut redan på tåget på väg hem från bokmässan. Med bidrag från 16 serieskapare så blir det en salig blandning av stilar på innehållet, men det gjorde bara att det var superkul att faktiskt läsa den! Författarna tillhör Skaraborgska Serieskapare och jag får tacka Nicolas Krizan för rec-exet.

Jag tror inte att jag har läst något av serieskaparna sedan tidigare och en av mina favoriter blev helt klart Death Piglet av Johan C. Brandstedt. En supersöt liten gris som är brutalt mordisk, fantastiskt roligt!

En annan favorit blev Vildmannen av Christina Jonsson. Legender och hästar, jag är såld! Mer hästar åt folket!

De olika delarna är uppdelade efter författare och alla har en kort text om sig själva. Alla bor eller har bott i Skaraborg under någon del av sitt liv. Det och serier är väl ungefär det enda som de har gemensamt, för som jag tidigare nämnt så är det en väldigt varierad antologi med många olika stilar.

Boken passar nog för lite olika typer av människor och jag personligen ser det som en jättebra bok för att hitta nya författare som man kanske kan köpa hela verk av senare! Jag fick ju som sagt två nya favoriter här igenom.


Bästa i oktober och läsning i november

Den här månaden har jag läst många bra böcker! 10 böcker (eller 7, beroende på hur man räknar) blev lästa och min favorit blev nog Red Queen av Victoria Aveyard.


Just nu läser jag Embla av Ulrika Fjellborg, men den här månaden ser jag speciellt fram emot Bara idag av Felicia Welander och Sherlock Holmes - En studie i rött, bearbetad av Ian Edington och tecknad av I.N.J.Culbard.



Vad ser du fram emot i november?