lördag 30 september 2017

Bokmässan dag 2

Idag är jag mycket piggare när vad jag var efter dagen igår. Jag vet inte riktigt hur, men dagen idag gick förbi superfort! Självklart blev det en hög med böcker idag också!

Dagen började med att lyssna på Åsa Hellberg och köpa Sonjas sista vilja signerad till lilla mamma! Hon var riktigt rolig och jag gillade verkligen hennes sätt att berätta om böckerna som hon skrivit.


Sedan strosade jag lite och hamnade (inte överdrivet förvånande) borta i fantastikgränden igen. Hälsar på de flesta och tycker faktiskt att det är lite jobbigt att jag känner till de flesta där nu, när jag inte har möjlighet att köpa allas böcker. För bara för att jag inte köper dem betyder ju inte det att de inte verkar intressanta! Bleh, gillar de inte alls! 




En bild ut mot hallen tagen uppe från press-loungen. Det här var ganska sent på eftermiddagen, därför är det inte så supermycket folk.



De här tre böckerna ovan kommer att vara med i en utlottning på bloggen i nästa vecka, så jag hoppas att många vill vara med på det!

Två novellsamlingar med bröderna Grimms sagor i ny tappning

Två graphic novels (ledsen, minns inte det svenska ordet just nu)

Delar av bibeln i manga-format

En fantastisk humoristisk kalender som ger värdefulla tips på hur man förbereder sig för en katastrof

Och till sist en Zombie-bok och en mysig liten kattbok!
Så, det här var allt för idag! Jag ska imorgon se om jag kan fixa lite mer saker till tävlingar! Hade varit superroligt om jag kunde ha några stycken.



fredag 29 september 2017

Bokmässan dag 1

Ojojoj, ja som ni säkert vet och förstår av titeln i det här inlägget så har jag varit på bokmässan idag. Ändå förhållandevis lite folk idag jämfört vad jag räknar med imorgon men jag är ändå så trött att jag ser i kors. Det har varit mycket folk att prata med och fötterna värker! Men nu till det roliga!!

Jag kom ifrån mässan idag med sammanlagt 15 böcker, varav jag faktiskt bara har betalat för 4 av dem! #fördelarmedbokblogg  Jag kommer självklart att försöka läsa dem och recensera så snart jag hinner, men vi får se vad slutsumman hamnar på.

Idag kommer bara lite bilder och senare kommer jag att skriva lite längre och mer om dem! Jag ber om ursäkt för kvalitén, jag ska köpa ny telefon så snart jag hinner.







Nu ska jag sova, även om klockan bara är åtta på kvällen! Jag är så sjukt trött!!


onsdag 27 september 2017

Den lilla bokhandeln runt hörnet

NamnDen lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan
Språk: Svenska
Sidor: 295
Förlag: B Wahlströms
Rec-ex: Nej

Handling:
Nina Redmond älskar böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek lägger ner står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem hon måste flytta till Skottland.

Fast besluten att leva ut sina drömmar, och med styrkan hos sina romanhjältinnor Katniss Everdeen och Elizabeth Bennet i ryggen, tar hon steget ut i det okända. Hon lyckas förvandla den gamla bussen till en rullande bokhandel och ger sig ut i grannskapet, men att locka till sig de svårflirtade skottarna blir inte lika lätt som hon först trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, exempelvis den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek.

Omdöme:
Ååhh, den här var så gullig! Älskar tanken på att lämna allt och följa sin dröm. Att ha en liten butik som man kan köra runt med, älskar den idén. Men helt ärligt så tycker jag att namnet på den svenska är lite konstigt, varför "runt hörnet"? Den är aldrig någonsin vid ett hörn... Den lilla bokhandeln med lyckliga slut, hade varit bättre.

Men men.. Jag gillar Nina. Så mycket i henne påminner om mig själv, även om jag tycker att hon är liiiiite för besatt av böckerna. Hon sätter andra människors jobb på spel enbart för att hon ska rädda dem. Men i övrigt gillar jag henne verkligen. Det samma gäller för Lennox, det är tydligt tycker jag att han är en mycket snäll person. Jag gillar dock inte Marek speciellt mycket. Det var bara konstigt tycker jag. Gillade inte hans sätt att se på saker.

Jag hoppas att det kommer en fortsättning på den här, det hade jag gärna velat ha!

Jag skulle rekommendera den här boken för någon som vill ha en mysig historia och lite feelgood.


tisdag 26 september 2017

Författarintervju - ingen!

Ojoj, den här veckan har jag varit lite virrig och inte fixat någon författare som jag intervjuat! Jissus.. jaja, så blir det ibland!

Så, nu är det bara två dagar kvar till bokmässan! YEAY!! Jag har fortfarande noll koll på vilka som är där och vilka jag ska försöka träffa (yepp, så lite tid har jag.. jag måste verkligen dra ner på aktiviteter...). MEN, något som jag vet som kommer vara superkul är att jag kommer att vara där fre-sön! Det är första gången som jag kommer att vara där i mer än bara en dag!

Dessutom så har min blogg fått pressackreditering! Jag har ingen aning om hur vanligt det är att bloggar får det, men jag är supertaggad! Så, idag blir det ett kort inlägg och så ska jag börja "plugga" på och planera bokmässan!

Imorgon kommer det en recension och sedan kommer jag att tors-sön blogga om bokmässan och saker som jag upplevt! Jag kan redan nu avslöja att jag efter mässan kommer att ha iaf en tävling med tre helt nya, signerade böcker i potten! Förhoppningsvis blir det mycket fler roligheter efter det också!



Vilka ska dit och är det någon som har lust att träffas och ta en fika eller något? Skriv en kommentar eller skicka ett mail!


måndag 25 september 2017

Läser i veckan

Den här veckan läser jag fortfarande Dexter, boken är över 600 sidor! Jag hade hoppats att jag skulle hinna till mässan men jag tror tyvärr inte att det kommer gå, vilket är väldigt synd.



Imorgon kommer Den lilla bokhandeln runt hörnet att vara slut när jag åker hem från jobbet. Så, efter den tänkte jag att jag skulle lyssna på Red Queen avVictoria Aveyard.




söndag 24 september 2017

The Book Byuing Tag

Idag är det söndag och jag tänkte svara på en enkät som jag hittade hos vargnatt, men jag har även sett den hos några andra.

Var köper du dina böcker?
Jag köper i princip alla mina böcker i min lilla lokala bokhandel. Har de inte boken hemma så beställer de mer än gärna hem den. Att jag har jobbat där som timanställd de senaste 3 åren gör kanske iofs att jag är lite partisk.. men det är en fantastisk liten butik!

Förhandsbeställer du nya releaser?
Nope. Vet inte varför, men jag tror att jag är lite för virrig för att ens komma ihåg datumen som böcker släpps på. Det blir mer en "just det, den boken har kommit nu!"-variant på det hela. Undantaget där var Harry Potter, de datumen hade jag stenkoll på!

Gör du det i butik eller online?
Se föregående svar. Men skulle jag förhandsbeställa så skulle jag göra det i butiken.

Hur många böcker köper du i genomsnitt per månad?
I snitt är det nog bara 1. Jag köper ofta en 2-3 böcker samtidigt och jag får ett ganska stadigt flöde av rec-ex (vilket jag verkligen älskar!), så i snitt så köper jag inte så många böcker. Undantaget kommer nog bli bokmässan i år.

Lånar du från biblioteket?
Väldigt sällan. Jag borde låna mer och köpa mindre faktiskt.

Hur många böcker brukar du låna per gång?
När jag väl lånar böcker så brukar det bli 2-3 st. Jag gillar inte att låna och sedan inte hinna läsa dem.

Vad är din åsikt om biblioteksböcker?
Min åsikt... ehm.. de är bra? Jag bodde typ på biblioteket när jag var yngre. Var där säkert 3-4ggr i veckan för att låna nya böcker!

Hur känner du inför att köpa böcker på secondhand?
Det är superbra! Det är också bra för miljön! Jag brukar sälja böckerna som jag inte vill ha kvar, onödigt att de bara ligger på vinden eller något.

Planerar du att läsa alla böcker du köpt? 
Ja, planera kan man ju alltid... Tror inte att jag kommer att göra det dock. Lite då och då så rensar jag bland böckerna och säljer/skänker de böckerna som jag helt enkelt inte är sugen på längre. Lite trist, men bättre det än att de bara står där känner jag.

Vad gör du med böcker du köpt men som du känner att du inte kommer läsa/ inte tyckte var bra? 
Se tidigare svar.

Har du donerat böcker? 
Japp, en gång. De var tjuriga och muttrade bara om att det är svårt att sälja böcker... ska nog försöka skänka till några som är lite mer tacksamma om det sker igen..

Har du haft köpstopp någon gång? 
Inte officiellt. Jag har däremot haft perioder där jag har fått tvinga mig själv att prioritera lite annorlunda, så det har blivit köpstopp ändå. Men nej, aldrig ett officiellt uttalat köpstopp.

Känner du att du köper för mycket böcker?
Nej, det är lagom. Som jag sa tidigare så köper jag inte speciellt mycket böcker.

Så, det här var mina svar. Klicka gärna vidare och kolla på Vargnatts video där hon svarar på frågorna! Svarar du på din blogg, eller någon annan stans, skriv gärna en kommentar med en länk så jag kan kolla in det!


fredag 22 september 2017

Helgfrågan v.38

Nu är det helg igen och nästa vecka så är det äntligen bokmässa! Som jag längtar!!

Veckans helgfråga är:
Vilken författare skulle ni vilja träffa på bokmässan och varför?

De medverkande kan man hitta på den här länken; https://bokmassan.se/for-besokare/program/medverkande/

Helt ärligt så har jag ingen speciell författare som jag skulle vilja träffa så. Jag ska självklart hälsa på alla jag känner, de flesta vad jag vet håller till i Fantastikgränden. Men annars så tänkte jag mest gå runt och prata med allt och alla! Så jag kör nog taktiken att inte riktigt svara på den här veckans fråga.


Bonusfrågan: 
Vilken bok längtar ni efter i höst som inte ännu kommit ut?

Den här frågan var ganska lätt för mig, Ljusdrottningen av Gena Showalter. Uppföljaren till Timglaset.


Ni kan även kika in på del 1 och del 2 av böcker som jag är intresserade av i höst.


torsdag 21 september 2017

Skrivtips från Sofi

Nu är det torsdag igen och jag känner att jag inte har gett er någon skrivuppdatering på riktigt länge nu. Sanningen är att det har stått helt still sedan jag blev klar med att gå igenom manuset första omgången. Det var så mycket som behövde ändras att jag helt enkelt tappade lusten.

Men så den här veckan så har jag kommit igång igen, tack vare Sofi. Egentligen är det ett tips som jag har hört många gånger innan, men det behöver komma vid rätt tillfällen för att man ska ta sig i kragen och faktiskt lyssna på det.



Så, här kommer Sofis visdomsord, skrivna i en intervju hos Din bokdröm.

Dina bästa råd till människor med författardrömmar 

Skriv lite varje dag, räkna inte ord och strunta i stavningen. Skriv för dig själv, för att det är kul eller för att du måste. Skriv precis som du känner orden komma. Tänk inte och stanna inte upp och fundera på detaljerna. Då hämmar du dig själv och ditt flow. Fastnar du för att du inte kan komma på ett namn, döp personen/saken till A så länge och när berättelsen väl är färdig och ska redigeras då kan du börja tänka på stavning, rätt ordföljd, namn och allt annat som behöver redigeras. Om du stannar upp och hakar upp dig på detaljer kommer du inte få din bok färdig. Våga lita på din magkänsla. Det som känns rätt för dig, är säkert rätt.


Så lyder rådet, och jag fick ett litet annat råd av henne också när jag skrev mitt sista blogginlägg hos henne.

Till Elina och till dig som känner igen dig i Elinas vardagliga kamp med orden och skrivtiden[...] Om tjugo minuter skrivtid om dagen känns som muren i Game of Thrones så börja försiktigt. Bestäm dig för fem minuters skrivtid. Gör så här: Hur läskigt det än låter så ta fram en blank sida. Ställ ett alarm på fem minuter. Sedan sätter du igång att skriva. Strunta i om det blir fullständiga meningar. Det gör ingenting. Bara skriv det som kommer upp. Skriv till klockan ringer. När klockan ringer så säg med hög röst (för bästa effekt) hur duktig du har varit nu. Sträck på dig. För du var duktig, du kämpade på och höll ut de där fem minuterna. High five på den! Imorgon tar du fem nya minuter. Glöm inte att berömma dig med hög röst efteråt. Du är asgrym som skrivit fem minuter! När du känner att du är redo så öka tiden till tio minuter. Fortsätt att berömma dig själv efteråt. Så fortsätter du så, öka tiden långsamt efter hand som du känner dig redo. Beröm dig själv högt efter varje skrivpass.

Så, det här sista rådet har jag följt den här veckan. 5 minuter varje kväll sitter jag och skriver in mitt nu redigerade manus i datorn igen. Kämpa kämpa, någon gång ska jag vara framme vid mållinjen.


onsdag 20 september 2017

Eliten

Varning för spoilers från tidigare delar!

Namn: Eliten av Kiera Cass
Serie: The Selection #2
Språk: Svenska
Sidor: 295
Förlag: B Wahlströms
Rec-ex: Nej

Handling:
Av de trettiofem deltagarna i Urvalet återstår nu bara sex, Eliten. Endast en kan stå som segrare, och mycket står på spel. Den som lyckas vinna prins Maxons hjärta får förutom sin drömprins ett liv i överflöd i det kungliga palatset. Men America är inte helt säker på sina känslor. När hon är med Maxon känns det så pirrigt, så bra, så rätt. Men varje gång hon ser Aspen kommer minnen av deras kärlek tillbaka. Samtidigt blir rebellattackerna mot slottet mer och mer brutala. Kommer de beröva America på alla utsikter till ett lyckligt slut?

Omdöme:
Den här boken var tyvärr inte lika klockren som den första. Jag blev trött på America och hennes totala velande fram och tillbaka mellan Maxon och Aspen. Hon kunde bestämma sig på ena sidan och så fort hon träffade den andre av dem så var velandet igång igen. Riktigt irriterande.

Samtidigt så gillar jag verkligen boken och hur de bygger upp stämningen och pressen på tjejerna. Det är ändå ett jobb som de ska klara av, vilket också är konstant närvarande i Americas tankar. Man får veta lite mer om rebellerna och för varje bok som går så får man bara mer och mer lust att slå kungen i huvudet med en stekpanna! Herre gud vilken jubelidiot.

Ja, som du märker så rör boken upp känslor och jag har svårt att sluta lyssna på den, vill hela tiden veta vad som ska hända sen!

En bra bok och definitivt en värdig uppföljare. Om du gillade ettan så är det helt klart värt att fortsätta.



tisdag 19 september 2017

Författarintervju - Eva Rosengren

Det här är ett inlägg i samarbete med Print In Baltic


Din andra bok, Bad Reputation, släpps i september, kan du berätta lite om den?
Den handlar om några kvinnor som återförenar sitt gamla punkband från tonåren. Simone drabbas av en personlig systemkollaps och flyr till föräldrahemmet på västkusten. Här startar hon om sitt liv på noll samma år som hon fyller femtio och försöker hitta tillbaka till det liv hon vill ha. Min debutroman ”En brasiliansk, med svans” handlade om att bryta utanförskap. Den här romanen handlar om att bryta innanförskap – att våga gå emot konventionerna och göra det som känns rätt. Vi har så många uppfattningar om vad som är ”rätt” och jag tycker det är roligt att utmana tanken om vad femtioåriga kvinnor får göra. Den där femtonåringen finns i oss, om vi bara letar.

När började du skriva på ditt första manus och hur lång tid tog det innan det blev klart?
Jag började skriva på flera olika manus i början av 2000-talet, men det var inte förrän jag bestämde mig för att det skulle bli en bok som jag satte ner foten, sa upp mig från jobbet 2015 och slutförde det som sedan blev min debutroman. Så svaret är: 2004 och elva år. Fast jag har ännu tidigare manus som inte är klara.

Du ger ut dina böcker på Belletrist Publishing, ett förlag som beskriver sig själva som "Ett idédrivet förlag som vill bryta mönster". Vad fick dig att välja just den vägen i ditt författande?
Jag skickade mitt debutmanus till några förlag som jag gärna ville jobba med, men blev refuserad – ett par av förlagen var intresserade, men det blev ändå inget. Jag var över femtio år och kände inte att jag ville spendera flera år med att gå och vänta på att bli antagen, så jag startade eget förlag: Belletrist Publishing. Det är alltså jag och mitt team som är idédrivna och vill bryta mönster. Vi kommer också ge ut andra författare som jag tittar på just nu. Inriktningen på förlaget är viktig, eftersom vi har ambitionen att bidra till ett öppnare samhälle.

Kan du berätta lite om hur din process ser ut när du skriver?
Min debutroman skrev jag på när jag hade tid – ofta när min man åkte till Skåne med barnen och jag kunde stänga in mig och bara skriva – och den fick blomma ut precis hur som helst. Jag hade ingen plan utan karaktärerna hittade vägen allt eftersom. Sedan blev det mycket redigering när den skulle bli en roman. Den här senaste gången tänkte jag ut handlingen och skrev ett detaljerat synopsis innan jag började för att jag skulle skriva mer ”rätt” från början, vad gäller dramaturgi, etc. Men det ledde till att jag fick skrivkramp. Jag hade ju redan bestämt allt som skulle hända och hur karaktärerna skulle utvecklas, så karaktärerna fick inget eget liv alls. Först när jag struntade i synopsis levde de upp. Alla som skriver fungerar olika, men för mig handlar skrivandet inte i första hand om teknik och modeller utan om att själv ”leva” karaktärerna; om autenticitet, språk, känslor och en massa andra saker. Så jag får nog vänja mig vid att redigera en hel del i efterhand. Därför är samarbetet med redaktör oerhört viktigt – någon som kan det jag inte kan.

Har du några speciella teman som du kommer tillbaka till i dina böcker, utöver att de ska bryta normer?
För mig är det viktigt att gestalta kvinnor som inte är behagfulla och tillrättalagda utan som får vara fula, skitiga, elaka. Kvinnor som får vara allt en människa är, utan filter. Jag återkommer till temat att skenet bedrar och att allt inte är vad det ser ut att vara – och att vi därför måste se bortom ytan. Jag vill gärna underhålla när jag skriver, men jag vill att det roliga också har en mening. Öppenhet och nyfikenhet på det som är annorlunda är ett viktigt tema.

När på dygnet får du mest gjort och var skriver du helst?
Jag skriver helst hemma i soffan på rygg med datorn på magen och kaffekoppen på armlängds avstånd, allra helst i ensamhet eller med mina tysthetslurar på. Har två metalheads hemma, så tysthetslurarna var en mycket god investering. Jag är egentligen en morgonmänniska, men jag får mest gjort när jag har deadline, så bäst går skrivandet nuförtiden på kvällen när jag inser att jag måste komma vidare innan dagen är slut.

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare?
Det bästa är när karaktärerna får eget liv och börjar hitta på en massa saker och överraskar mig. Ibland är de väldigt roliga. Och när läsare säger att de älskar mina karaktärer – då blir jag sentimental och gråtmild som om det gällde mina barn. Det värsta är att det är så otroligt ångestladdat och jobbigt att känna sig så dålig på att skriva. Jag är övertygad om att självkritiken fyller sin funktion, men den är väldigt jobbig att leva med. Det tycker min man också, ha ha.

Vad har du för drömmar och mål för ditt författarskap?
Jag vill i första hand utvecklas som författare och bli bättre. Jag vill inte skriva samma bok hela tiden utan göra nytt. Och nå fler läsare förstås. Att skriva bra är svårt, men att nå ut som författare är ingen lätt match heller, oavsett hur bra eller dåligt en skriver.

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g?
Jag har precis lämnat min roman till tryck, så nu har tankarna kört igång med nästa. Det kommer bli en roman om kvinnorna i början av förra århundradet – kvinnor som min farmor som skilde sig från sin alkoholiserade och våldsamme make på trettiotalet när min pappa var fem och hans syster tre och ett halvt. Farmor gick upp klockan fyra på morgonen, förberedde och ställde fram frukost till barnen, åkte till sitt jobb som tidningsbud utanför stan innan hon gick till sitt vanliga jobb i ett storkök. Den sortens liv som de flesta av oss i Sverige inte har idag och som vi har glömt att en del människor har. Jag tror i alla fall att det blir den romanen. Eller så blir det någon av de andra som ligger och väntar på att komma ut.

Och till sist, vad är ditt bästa råd till någon som vill bli författare?
Det absolut viktigaste är att vara uthållig. Många säger att de har en hel bok i huvudet, men att bli författare handlar om att faktiskt klara av att skriva en hel bok. Ta reda på vad du vill med det du skriver – det kommer hjälpa dig när det tar stopp och blir jobbigt. Och våga ta hjälp. Det finns massor av bra skrivcoacher, lektörer och liknande som kan hjälpa dig med det du inte kan och också hjälpa dig utvecklas. Ge inte upp – bryt ihop och kom igen.




måndag 18 september 2017

Läser i veckan

Förra veckan gick i ett svep, jag har inte hunnit så mycket som lyfta på Ordbrodösen! Den här veckan kommer jag dock att försöka ta tid till att läsa Dexter Olsson Adventures av Michael Wiander då jag nu har fått boken inbunden (så jag slipper att läsa på plattan). Det är en riktig liten tjockisbok med 639 sidor!


Förra veckan så hann jag lyssna klart på Ceremonin som jag planerade. Något jag kanske inte planerade dock var att jag även hann med både Eliten och Den Utvalda också! (Del 2 och 3 i serien) Men nu tror jag att jag ska ta en liten paus ifrån den och lyssna på Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan istället. Jag känner för lite feelgood just nu.


Hur ser läsplaneringen ut för dig den här veckan?

söndag 17 september 2017

Gästblogg hos Sofi Poulsen - del 4

Idag så är det fjärde och sista gången som jag gästbloggar hos Sofi. Det har varit väldigt kul och spännande att få vara med och skriva på en författares blogg!

Idag handlar inlägget om skrivande och om min dröm om att bli författare och få min första bok publicerad.




Serier jag missat

När man läser mycket böcker så inser man en sak, man kommer ALDRIG att hinna läsa alla böcker som man vill! Tyvärr! Det finns så många som verkar bra och så många som man får tips om att det helt enkelt är omöjligt att hinna med alla!

Så, nu när jag har börjat lyssna på ljudbok till coh från jobbet så tänkte jag att jag skulle försöka lyssna på de där serierna som "alla" redan har läst och älskat, men som jag har missat.

Först ut var The Selection av Kiera Cass. Jag har lyssnat på de tre böckerna som finns på svenska och får se om jag fortsätter på engelska nu eller om jag väntar på att de svenska ska komma ut.

De här serierna är jag intresserad av i höst:

  • Red Queen av Victoria Aveyard
  • Aska och Eld av Sabaa Tahir
  • De Utvalda av Kristin Cashore
  • Olympens Hjältar av Rick Riordan
  • En sekund i taget av Sofia Nordin
  • Idijärvi-trilogin av Charlotte Cederluns


Sedan är jag även sugen på de här fristående böckerna:

  • Boktjuven av Markus Zusak
  • Ödesgudinnan på salong d'Amor av Anna Jansson
  • Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan


Så här ser min lilla lyssningsplanering ut för hösten. Har du några andra förslag på vad jag verkligen måste lyssna på? Ha en fortsatt trevlig helg!


fredag 15 september 2017

BookBeat - den ultimata guiden

Målet är att den här guiden ska visa dig allt du behöver veta och kunna om BookBeat för att få ut det absolut mesta av tjänsten.

BookBeat har i uppdrag av Bonnier Books, att skapa och driva en tjänst för digitala böcker. Tjänsten kostar 169kr/mån och då får man tillgång till tiotusentals böcker. Du kan ladda ner böcker och lyssna offline och även avsluta när du vill utan bildningstid.

"Hitta tillfällen för bra böcker" är BookBeats löfte till sina användare.

Den här guiden går igenom de flesta av alla BookBeats funktioner, inkl. menyer och vad de olika symbolerna betyder. Är det något speciellt ni letar efter, prova att söka här på sidan.

P.S. Glöm inte att kolla längs ner i inlägget!

TL:DR 


  • Skrolla längs ner i inlägget och kolla in presenten som BookBeat bjuder på!
  • Fyll i uppgifterna för att skapa en prenumeration 
  • Ladda hem appen från Google Play eller App Store 
  • Använd sökfunktionen för att hitta en bok du vill lyssna på 
  • Lägg till i "bokhyllan" och klicka på "play" 

Att komma igång 

Ladda hem appen från Google Play eller App Store. Den första sidan man kommer till när appen öppnas är inloggningssidan. Skapa ditt konto på hemsidan och logga sedan in i appen.



Den första sidan är en mycket glad man som kastar böcker. Appen har bra förklarande texter och den nedre delen av sidan består av Mina böcker, där dina valda böcker hamnar.


Längst ner finns BookBeats huvudmeny. Jag kommer att gå igenom de olika delarna en och en i inlägget. Längst till vänster är Mina böcker som du alltid kan gå tillbaka och kolla på och se vilka böcker du har lagt till i din hylla. 

Huvudmenyn

Näst längst till vänster hittar du B, där du kan skrolla bland de populäraste böckerna just nu (se vänstra bilden nedan). Sidan är uppdelad i olika kategorier som syns högst upp. Populärt, Teman och Utvalt. 

Varje del har sedan underkategorier. Som synes på bilden nedan finns exempelvis Topplista: Ljudböcker och Populära nyheter. Antingen kan du dra med fingret och kolla igenom de olika kategorierna eller så kan man klicka in på dem och få upp sidan som du ser till höger. 



Det är samma böcker, bara uppvisat på olika vis. Det finns två olika menyer på de sidorna, Sortering och Filter, se bilderna nedan.

Sortering är standardinställd på att sortera efter Relevans,  men som du kan se på bilden finns även sortering efter Tidigast utgiven, Senast utgiven, Betyg (från andra lyssnare), Titel och Författare. 

Under Filter kan du välja om du exempelvis enbart vill ha ljudböcker eller e-böcker, eller vilket språk böckerna ska läsas på. På bilden till höger visas standardinställningarna.



I mitten hittar du Teman. Precis som namnet antyder har BookBeat samlat ihop olika teman för lyssnarna, men det ska inte blandas ihop med genre. Även den sidan har underkategorier som är klickbara.

Sista delen är Utvalt,  där BookBeat har valt ut sina egna favoriter och rekommenderar.


Ikonen i mitten är där du kan hitta olika genres/fack för böckerna. Skrolla nedåt och hitta den delen som du är intresserad av. I mitt fall fastnade jag snabbt i Fantasy/Sci-fi-delen. Som du kan se nedan så visar den de populäraste böckerna överst och under det finns en lista med olika underkategorier som man kan välja.



Klickar man på någon av dem så kommer man till en liknande lista med samma sorteringssystem som jag visade tidigare.



Den fjärde delen på menyn är Sök. Som bilden säger så kan man söka på boktitlar, författarna eller på uppläsarna.


I mitt test sökte jag på "harry" (man slutar aldrig att vara en nörd), och fick upp böckerna om Harry Potter. Uppe till höger kan man se att det blev 143 resultat på olika böcker som man kan klicka sig vidare till. Sedan fanns det Författare och Uppläsare.



Sista delen på menyn tillhör inställningarna. Det är där du kan ta hand om ditt konto och bestämma standardinställningarna.


Att läsa/lyssna på en bok

När du vält bestämt vilken bok du vill lyssna på så finns det ett antal va. Om boken finns både som e-bok och ljudbok så ser det ut som bilden nedan. Du kan då välja ifall du vill läsa eller lyssna på boken.

Klickar du på Spara så läggs boken till i din bokhylla. Hämta gör att du kan läsa/lyssna på boken offline. Och Mer tar upp en ny meny. Där finns de två tidigare alternativen, men även Lägg till i Historik, Serie, Författare och Dela. 



Titlarna är ganska självförklarande. Som man kan se i bilden ovan så kan man klicka in på Serie och Författare. Är boken med i en serie så får du upp en lista med alla böckerna i ordningen som de kommit ut och klickar du på författare så får du upp alla böcker som är tillgängliga av den författaren.

Väljer du Info i menyn högst upp får du upp detaljinformation för den utvalda boken. Där finns Titel, Författare, betyg, språk, uppläsare m.m. Alla ord med pilar (>) efter går att klicka på för att få mer information.



Som du kan se ovan så ändras förstasidan när du lagt till en bok i bokhyllan. Jag la till två stycken, en svensk och en engelsk, enbart för att visa. De små symbolerna som finns på nedre delen av omslaget står för lyssna, läsa och serie.  I det här fallet går den svenska versionen att både lyssna på som ljudbok och läsa som e-bok, medans den engelska enbart har ljudbok. Båda är däremot en del av en serie och har den vita serie-symbolen. 

Det finns ingen gräns för hur många böcker du kan ha i bokhyllan, utan det är minnet i telefonen som avgör det. Så tänk på att ta bort böcker som du läst från offline-läget för att spara lite på minnet. 

När du klickat på Lyssna så är det sidan nedanför till vänster som kommer att visas. Klicka på Play-knappen för att börja lyssna.



Om du klickar på menyn uppe till höger i första bilden så får du upp nästan samma meny som tidigare. Det finns dock två nya delar, Ta bort från Mina Böcker och  Rapportera fel på boken. Även en liten snabbinfo-ruta kommer upp högst upp på sidan.

Om du klickar på månen så får du upp en sovtimer. Den kan du ställa in om du bara vill lyssna ett visst antal minuter innan den stänger av sig automatiskt.

De små 15 sekunders-knapparna är en snabbspolningsfunktion om man skulle vilja hoppa framåt eller bakåt i boken. Klickar du på kugghjulet så får du upp en liten meny där du kan ställa in hur långt du ska hoppa med hjälp av snabbknapparna.



Om du skulle valt att klicka på Läs så skulle du komma till sidan du ser nedan. Det syns tyvärr lite dåligt på mina bilder, men högst upp står titeln i liten grå text och längst ner står det hur många procent som du har läst. Du swipear till höger för att bläddra framåt.



Den lilla menyn överst på sidan är den som styr läsningen. "Raderna" till vänster öppnar en meny med alla kapitel som boken är uppdelad i, som du kan se i bilden till vänster nedan.

På bilden till höger finns menyn som kommer upp om man klickar AA-ikonen. Där kontrollerar du ljushet på skärmen, storlek på texten, vilken font (3 alternativ) och sedan om du vill ändra bakgrunden/textfärgen (3 alternativ).



Prickarna längst till höger ger en liten snabbmeny med tre alternativ.


När du väl börjat lyssna på en bok så försvinner den glada mannen på förstasidan och ersätts med den senast lyssnade boken, som synes i bilden nedan.


Egna tankar

Det här är en enkel och rättfram app att använda. Den har tydliga namn och symboler och huvudmenyn i botten av skärmen gör det enkelt att navigera mellan de olika lägena. Något som jag kände att jag kunde sakna dock var att kunna öka tempot på uppläsaren. Jag tycker ofta att det går lite för långsamt när de läser.

Present!!!

BookBeat ville gärna vara med och sponsra det här inlägget lite, så nu bjuder de på en fri prova-på-månad! Så klicka in på den här länken, https://www.bookbeat.com/se/blogteam  ,så får ni en hel månad gratis!