fredag 30 juni 2017

Bokbloggsjerka 30 juni - 2 juli

Den här veckan undrar Annika:
Vem tycker du är Sveriges bästa författare (just nu, eller genom tiderna)?

 Hmmm, jag vet inte riktigt. Svaret som poppade upp i huvudet på mig var Astrid Lindgren, men helt ärligt så har jag bara läst en bok av henne. Resten har varit filmer när jag var liten.

Jag gick helt enkelt och pratade med min sambo, som inte lyft en bok sedan lärarna slutade tvinga honom att läsa, och den första som poppade upp i hans huvud var också Astrid Lindgren.

Så, även om jag inte har läst mer än en av hennes böcker så har jag sett alla filmer (tror jag) som gjorts. Och som min sambo påpekade, nästan ALLA i världen vet vem Pippi Långstrump är.

Med detta sagt så tror jag att jag måste gå och börja köpa in lite klassiska Astrid Lindgren böcker. Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio kommer nog bli de första.

torsdag 29 juni 2017

Redigering i BuJo

I min Bullet Journal har jag det mesta nu för tiden. Kalender och anteckningsbok i ett och den är alltid med! Så, i förra veckan såg jag en sida som en kurskamrat hade gjort och jag kände att jag bara MÅSTE ha en sådan! För jag är helt enkelt beroende av att skriva saker i en fin lista och sedan kunna bocka av dem/stryka dem.


Så på den här sidan kommer jag att följa min redigering och mitt mål att faktiskt bli färdig med manuset så jag kan skicka in det till förlag!


================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv , eller bloglovin, @elinacomstedt

  https://www.bloglovin.com/@elinacomstedt

tisdag 27 juni 2017

Författarintervju - Charlotte Cederlund


Du har gett ut 2 böcker om Idijärvi och sista delen av trilogin kommer ut 2018, kan du berätta lite om serien?
Idijärvi-trilogin handlar om 16-åriga Áili som flyttar till sin morfars sameby efter att hennes pappa dött i cancer. Hon har svårt att finna sig tillrätta i byn, pratar inte språket och har helt fel kläder för att klara den norrländska vintern. Och så börjar det hända märkliga saker. Norrskenet pratar med henne, hon får elektriska stötar varje gång hon försöker lämna byn och en stor vit varg börjar följa efter henne. Ganska snart så kastas hon rakt in i en magisk tillvaro som kräver mer av henne något annat hon tidigare gjort.

Hur har responsen för dina böcker varit?
Responsen har varit jättefin! När man ger ut sin första bok vet man inte riktigt vad man ska förvänta sig och man är jättenervös att ingen ska gilla det man skrivit. Därför blev jag såklart jättelycklig när både unga och äldre läsare verkar älska berättelsen och miljöerna i böckerna.

När började du skriva på dem och hur lång tid tod det innan de blev klara?
Jag började skriva på Middagsmörker sommaren 2012 och de tog tre och halv år innan den kom ut. Gryningsstjärna gick lite snabbare, jag skrev den under föräldraledigheten förra året. Började i februari och mindre än ett år senare kom den ut.

Var skriver du helst?
Jag kan faktiskt skriva nästan var som helst; på ett tåg, på ett café, vid köksbordet. Oftast sitter jag dock i mitt skrivrum som har utsikt över våra äppelträd.

När på dygnet får du mest gjort?
Jag är en morgonmänniska och förr gick jag alltid upp tidigare på morgonen för att skriva eftersom jag fick mest gjort då. Men det har inte gått så bra sedan jag fick barn. Min son vaknar oftast runt kl 6 och att gå upp tidigare än så känns inte mänskligt. Så numera får jag skriva på kvällarna och det går faktiskt över förväntan!

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare?
Det bästa är absolut att man får skapa sina egna världar! Jag älskar att fantisera och berätta, det har jag alltid gjort. Och som författare har jag lyxen av att kunna dela mina fantasier med andra. Det värsta är att jag inte hinner skriva så mycket som jag vill. Med heltidsjobb och småbarn är det svårt att få till tiden och skrivandet är lite som en drog, har man väl börjat kan man inte sluta.

Vad har du för drömmar och mål för ditt författarskap?
Jag har massor med drömmar och mål! En av de stora är såklart att kunna skriva mer och jag hoppas att jag i framtiden kan vara författare åtminstone på halvtid. Sen vill jag prova att skriva olika sorters böcker; böcker för små barn, böcker för vuxna etc.

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g?
Sista delen i Idijärvi-trilogin som heter Midnattsljus kommer ut i januari. Efter den ska jag ta upp arbetet med ett dystopi-manus som jag och min lillebror började skriva på för kanske tre år sedan. Jag längtar verkligen efter att få skriva den berättelsen igen!

Vad var det roligaste med att skriva böckerna?
Det roligaste med att skriva böckerna om Áili har varit att jag fått kasta mig in i en för mig okänd värld. Jag har gjort massor av research om samisk kultur och samisk mytologi och lärt mig hur mycket som helst!

================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv , eller bloglovin, @elinacomstedt

  https://www.bloglovin.com/@elinacomstedt

söndag 25 juni 2017

Svenska spöken

Namn: Svenska spöken - En antologi ur det förgångna
Serie: -----
Språk: Svenska
Sidor: 307
Förlag: Andra Världar
Rec-ex: Nej

Handling:
Svenska spöken är en antologi om när spökena började dyka upp i hemmen, på arbetsplatserna, på stan och ute på landet.

Tjugo noveller berättar om den olustiga känsla som spreds bland de levande över att behöva konfronteras med somliga av dessa nygamla bekantskaper och om de band av spökjägare som bildades i syfte att skydda oss från denna styggelse!

Men de handlar också om dem som antingen av kärlek eller nyfikenhet omfamnade det ockulta och som tog upp kampen till spökenas försvar.

Vad skulle du göra?

Omdöme:
Det var många historier i den här antologin som var riktigt bra och några som inte alls var min stil. Men jag gillar verkligen idén som ligger bakom, att människors andar helt plötsligt kommer tillbaka och inte alltid för att spöka och skrämma slag på folk. Det gav novellerna en ny vinkling på ett tema som varit med så många gånger förut.

Tre av mina favoriter var Mässan, Elise och Sanna Spökjägare. Men det var som sagt många som var riktigt bra. Det här är helt klart en bok för dem som gillar det övernaturliga och att se spöken på ett lite annorlunda vis, eller kanske på ett helt normalt vis.

 Novellerna i boken:
 Försoning av Aengeln Englund
I tid och evighet av Annica Wiss
Den röda stugan av Nathalie Sjögren
En sådan dag av Jakkin Wiss
Vandöd av Rebecca Mörtberg
De nyskapande av Eva Ullerud
Att skratta utan tårar av Jonas Lejon
Skuggor av Cecilia Burman
Kom till mig barn av Robert Warrebäck
Igen och igen av Camilla Linde
Kaukasus öga av Martin Wisell
Barnet gråter bara om natten av Liv Vistisen Rörby
Spegel spegel av Pernilla Lindgren
Mässan av Marcus Olausson
Döda familjers sällskap av Jonas Larsson
Sanna Spökjägare av Mona Holmberg
Jävla viting av Charlotte Cederlund
Versus av Terese Säljö
Elise av Ell Forselius
Drömfångaren av Anna Vintersvärd


================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv , eller bloglovin, @elinacomstedt

  https://www.bloglovin.com/@elinacomstedt

lördag 24 juni 2017

Bokbloggsjerka 23 – 26 juni

Den här veckan var en väldigt enkel för mig. Vilken författare förekommer mest i din bokhylla?

Av den enkla anledningen till att min lägenhet är väldigt liten och jag försöker att sälja/ge böcker vidare efter att jag läst dem, så är den solklara vinnaren J.K.Rowling. Alla 7 Harry Potter-böckerna och The Cursed Child. På andra plats kommer J.R.R.Tolkien med 4 böcker!

Vilken författare har du flest böcker av i din bokhylla? 


================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv , eller bloglovin, @elinacomstedt

  https://www.bloglovin.com/@elinacomstedt

torsdag 22 juni 2017

Redigering på g

Om ni följer mig på Instagram så kunde ni se att jag tidigare i veckan började gå igenom mitt manus för en första redigeringsomgång. AJ!! Alltså, vissa saker som jag strök nu gjorde att jag helt klart behövde ta fram skämskudden! Ex: "Hennes snyftningar gjorde så att hela kroppen skakade och hon hade ont i varenda del som hon visste att hon hade, och några som hon inte visste fanns där." Alltså, kill me now! "och några hon inte visste fanns där"... seriöst. Till mitt eget försvar så skrev jag det här för ca 6 år sedan, jag känner att jag har blivit bättre sedan dess!

Och ja, när det har gått 6 år sedan man skrev början på ett manus så blir man nästan lite förvånad själv över hur man skrev och vad man hade tänkt. Min karaktär är en tjej på 15 år och boken börjar med att hon är ledsen för att hennes farmor har gått bort. Hon gråter, har ont i magen och snyftar väääldigt ofta. Bleh, det är så jag själv blir trött på hur jag skrivit det! Min historia som är så sjukt bra och så börjar den med en massa upprepningar.

Något annat som också är lite intressant är hur smart jag tyckte att jag var. Jag har, enbart i första kapitlet, hintat om tre saker som jag tänkte skulle vara viktiga sedan. Det första är en dolk och de andra två är namn. Ett namn för huvudpersonen som hon skulle kallas senare och ett namn på en viktig man i det andra universumet. Tror ni att NÅGON av de här sakerna kommer med senare? Ja, faktiskt så är dolken med! Men det är nog enbart för att andra manuset har arbetsnamnet Drakdolken. Men namnen, nehepp, de hade jag nog glömt redan när jag skrev kapitel 2!


Så här såg en av de mest attackerade sidorna ut, ber om ursäkt för att bilden är lite dålig. Det är bra att jag kan vara kritisk till mitt eget skrivande i alla fall. Nu återstår bara 13 kapitel till och att det faktiskt ska ändras i datorn också. Men som det ser ut nu så kan jag nog hålla mitt löfte om att ha första manuset redigerat innan sommaren är slut.



================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv , eller bloglovin, @elinacomstedt

  https://www.bloglovin.com/@elinacomstedt

onsdag 21 juni 2017

Älskade Djur

Namn: Älskade djur av Per José Karlén
Serie: -----
Språk: Svenska
Sidor: 26
Förlag: rabén & sjögren
Rec-ex: Ja

Handling:
Pino har fått en ny kikare av sina pappor. Han tar på sig sina djungelkläder och går ut i parken för att spana på alla växter och djur. Där ute hittar han en massa olika djur och alla små bebisar frågar sina föräldrar eller syskon hur mycket de älskar dem.


Omdöme:
Kärlek, kärlek överallt! Lilla Pino är en rödhårig sprallig liten pojk som gör det barn gör bäst, att upptäcka! Och även om jag undrar vad vattenmelonsträdet på första bilden har där att göra, så är det en fin bok. Pino hittar rävar, fåglar, krokodiler och elefanter. Vid ett tillfälle får man även vrida upp boken på högkant för att se bilden rätt, vilket jag kan tänka mig att barnen verkligen kommer att gilla. Alla små djuren frågar hur mycket de är älskade och får fina svar från sina föräldrar/syskon/farföräldrar.

Något jag inte är så superförtjust i dock är tecknarstilen. Hundar som ligger med ett bakben framåt och ett bakåt, och krokodiler som påminner lite om ålar fungerar inte riktigt för mig. Stilen drar dock inte ner något betyg, då det verkligen bara är en personlig preferens.

Jag tror att många skulle kunna läsa den här boken med sina barn och prata om kärlek och i vilka olika former den finns. Det finns även väldigt mycket som man bara kan prata om på bilderna, så förvänta er inte att kunna läsa den från början till slut utan att stanna och prata om annat under tiden!



================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv , eller bloglovin, @elinacomstedt

  https://www.bloglovin.com/@elinacomstedt

tisdag 20 juni 2017

Författarintervju - Anna Hansson

Anna och Dolly Detektiv
Du har gett ut 69 böcker (om jag räknat rätt), kan du välja ut 3 favoriter och berätta om dem?
Jag har lite dålig koll på hur många som faktiskt kommit ut, så jag litar på dig där! Däremot har jag väldigt bra koll på hur många bokkontrakt jag har, och det är idag 98 stycken! Att välja tre favoriter är svårt, det kan variera lite från dag till dag det där tycker jag. Men jag brukar alltid vara mest nöjd med den senaste boken jag gjort (kanske för att jag inte hunnit bli less på den än) och det är Stora djurbajsboken, en bilderbok om något så intressant som bajs! Det var otroligt roligt att göra research och prata med experter, och och förstås att få se bilderna sen. Jimmy Wallin har verkligen lyckats fånga många fina bajsminer på de olika djuren! Sen har jag faktiskt skrivit en bok för vuxna också, en lättläst sådan. Alla andra böcker är ju för barn och ungdomar, så den är lite speciell och en favorit bara därför. Den heter Stugan vid sjön och är lite lagom romantisk. En tredje favorit är faktiskt en hel serie, och det är den om Monsterhotellet. Anledningen till att jag väljer den är för det första att den är populär i Sverige, och för det andra att den är översatt till danska, och det är ju lite roligt. Jag har en till bokserie översatt till danska också, den om Stallet Lyckan, annars väntar och väntar jag på fler utlandskontrakt!


Vilken är din mest framgångsrika serie och varför tror du att just den blev så populär?
Om vi ser till flest sålda ex så är det nog Fasliga fakta-serien, och jag tror att den största anledningen till det är att den är utgiven på Rabén & Sjögren, alltså ett stort förlag som är bra på marknadsföring, vars böcker man kan hitta lite överallt; Akademibokhandeln, Åhlens, Ica Maxi, nätbokhandlarna. De böckerna är helt enkelt lätta att få tag i. De har också riktigt fina omslag gjorda av Maria Andersson Keusseyan.

När började du skriva på din första bok och hur lång tid tog det innan den blev klar?
Jag började skriva min första bok 2011, jag hade ingen aning om vad jag höll på med och skrev på kvällar och helger. Ett år senare kom den ut, Dansfeber, på Idus förlag. Då hade jag fått redigera en hel del också, slagit ihop vad jag hade tänkt var två böcker till en, och jobbat en hel del med karaktärerna.

Du skriver både skönlitterärt och faktaböcker, hur skiljer sig de båda åt och vilken tycker du är roligast?
Det som skiljer sig mest åt är förstås att jag får fantisera helt fritt när det gäller skönlitteratur och måste hålla mig till sanningen när det gäller fakta. Det är också många fler inblandade när det kommer till faktaböcker, jag pratar med experter medan jag skriver och det är någon som faktagranskar när jag skrivit klart. Det tar, av förklarliga själv, mycket längre tid att skriva en faktabok, och egentligen är jag lite lat. Men det är också kul att lära sig mycket om roliga ämnen, och jag skriver ju bara om sånt jag tycker är roligt, så det är väldigt svårt att välja.

När på dygnet får du mest gjort och var skriver du helst?
Inget av det spelar så stor roll, men sena kvällar och nätter är jag för trött för att göra ett bra jobb och jag har svårt att koncentrera mig om det är för mycket ljud runt omkring. Oftast skriver jag i vardagsrummet, men jag har en skrivarstuga på gården.

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare?
Det bästa är att förstås att jag kan göra vad jag vill hela dagarna, skriva om och när jag vill och om vad jag vill. Kliva upp klockan sju om jag vill och tio om jag vill, jobba en lördag om jag vill och ta två månaders semester om jag vill. Det sämsta är att jag ibland jobbar "i onödan". Alltså, att jag ägnar en massa tid åt manus som inte blir antagna = ingen lön alls för den tiden. Det är också jobbigt att inte veta hur mycket jag ska tjäna varje månad, det är jättebra ibland och knappt nånting ibland, och det vet jag aldrig i förväg.

Vad har du för drömmar och mål för ditt författarskap?
  • Jag vill hamna på listan över de 200 mest utlånade författarna på biblioteken i Sverige.
  • Jag vill bli översatt till fler språk och få kontrakt på fler böcker.
  • Och så vill jag bli miljonär!

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g?
Ja, det har jag! Jag har flera böcker som kommer ut till hösten, en ny bok i serien om Monsterhotellet till exempel, och så har jag börjat skriva på ett manus tillsammans med en annan författare, men mer än så kan jag inte avslöja! ;)

Och till sist, vad är ditt bästa råd till någon som vill bli författare?
Läs mycket, och gå en skrivarkurs! Jag har gått fyra olika på folkhögskola!




================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv , eller bloglovin, @elinacomstedt

  https://www.bloglovin.com/@elinacomstedt

söndag 18 juni 2017

Gästblogg hos Sofi Poulsen - del 1

Idag så gästbloggar jag hos Sofi Poulsen! Mitt första gästbloggsinlägg, superkul att bli tillfrågad! Kolla in där för att få reda på mer om hur det är att jobba i bokhandel!


Det här är det första av 4 inlägg som jag kommer att skriva på Sofis blogg!

================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv

fredag 16 juni 2017

Bokbloggsjerka 16-19 juni

Nu är det fredag och dags för en ny bokbloggsjerka från Alkb! Den här veckan är frågan:

Om du skulle kunna byta plats med en karaktär i en TV-serie/film vem skulle du välja och varför?

Jag skulle vilja vara Wonder Woman.. jag menar, kom igen! Har precis sett filmen och mer kickass än så är nog inte möjligt att vara! Hon gör det som är rätt även om det är svårt och jobbigt!

Vem skulle du vilja vara? Glöm inte att kolla in alla andra svar och kolla runt bland alla fantastiska bloggar där ute!


================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv


torsdag 15 juni 2017

Boksommar 2017

Som de flesta vet så jobbar jag extra i en bokhandel. Det är en liten, supermysig butik i en småstad. En av de roliga sakerna med jobbet är såklart när det kommer nya böcker! Vill ni veta mer om hur det är att jobba i en bokhandel så ska ni helt klart kika in här på bloggen på söndag. Jag är superspänd!


Något annat som jag gillar är tidningarna som kommer lite då och då. Jag pratar såklart om "Bok sommar 2017"-tidningen! Jag har noga gått igenom den för att försöka hitta några böcker som jag är speciellt sugen på, så får vi se om jag hinner läsa dem innan sommaren är slut!


Två nya barnböcker om Amelia Earhart och Coco Chanel, två människor som gjorde det som de själva ville! Jag ser fram emot dem och hoppas att det här blir en serie med böcker som jag kan samla lite på för framtiden!


De förlorade av Henrik Fexeus och Timglaset av Gena Showalter. Två böcker som jag helt klart har blivit intresserade av pga deras framsidor, men efter att ha läst på baksidan så är jag bara ännu mer intresserad!

Så de här fyra böckerna är några som jag skulle vilja läsa i sommar.

Men, innan det här inlägget avslutas vill jag även visa en annan sak som jag verkligen gillade i tidningen.






Det fanns en hel spalt som var utmärkt med "Svensk fantasy". Man skulle kunna undra vad det är för skillnad (ingen alls), men jag gillar att veta att jag läser böcker av svenska författare, det känns lite närmare helt enkelt.

Har ni någon planerad sommarläsning och hur hittar ni den i så fall?

================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv

tisdag 13 juni 2017

Författarintervju - Angeli S Hederberg

Du gav ut din första bok 2011 på eget förlag, kan du berätta lite om det?
"Medlemsmodellen -rekrytera, aktivera och behålla medlemmar" är en handfast bok med åtta steg som riktar sig till ideella föreningar. Jag skrev den ihop med en branschkollega och vi gav ut den på eget förlag. Den är en dundersuccé, finns på flera språk och har sålt närmare femtontusen ex. Den är en kassako och bygger på det som jag föreläst om i många år.

Vad ligger bakom framgången?
Flera saker. Det är den första boken i Sverige på temat. Den kom i rätt tid när många föreningar sökte nya arbetssätt. Vi är två som skrev den och därmed kan vi nå ut till dubbla nätverk. Dessutom hade jag en upparbetad roll som konsult i ideella organisationer, så jag kunde sälja böcker i samband med uppdrag. Sen såg vi bokens värde och vågade ta betalt. Vi tar tvåhundrafemtio kronor för de där 130 sidorna.

Vad är det svåra med att ge ut på eget förlag?
Idag är det inte svårt att ge ut bok själv, men du behöver ha en budget och kunna ligga ute med pengar. När boken sedan väl säljer hamnar ju betydligt större del av vinsten i fickan. Istället för att få tio-tjugo procent av vinsten kanske du får åttio procent efter att kostnaderna är dragna. Jag har köpt in tjänster som korrektur, layout, tryck, lager, distribution osv. Sen behöver du kunna sälja och marknadsföra boken. Utbudet och konkurrensen är stenhård om du vill tjäna pengar på dina böcker, vilket är en stor drivkraft för mig. Om jag tjänar pengar betyder det att boken nått många och det är ju det som är själva poängen för min del. Jag skriver för att förändra.

Sen kom boken "Företagare & Förälder -visioner, vinst och vardagsliv". Vad fick dig att skriva en bok om det ämnet?
Den boken skrev jag i huvudet redan när jag väntade barn, men jag tvingade mig att vara föräldraledig innan jag avsatte tid till att skriva ihop den. Jag ville visa för världen att det går att vara ledig trots att du driver soloföretag. Det finns så mycket myter om vad det innebär att vara företagare och förälder. Bokidén föddes när jag av egen nyfikenhet frågade företagare runt omkring mig hur de fått ihop livet med barn och bolag. Det fanns så många fantastiska berättelser om allt från bönder som hade barnen i traktorn, hästföretagare som hade med barnen på ridturen, butiksägare som har barnen bakom kassan och konsulter som kombinerade föreläsningar med barn i babybjörnen. Jag märkte också att de företagare jag kände var mer nöjda än anställda småbarnsföräldrar. De berättelserna saknade jag. Varför hade ingen berättat det för mig? Hade jag varit orolig i onödan? När jag sedan fick barn insåg jag att det gick utmärkt att driva ett lönsamt företag och vara en närvarande förälder samtidigt. De affärsutvecklingstipsen ville jag dela med mig av. Det blev en bok med mina egna affärstips och dessutom intervjuer med andra entreprenörer inom en rad branscher.

Vad är dina bästa tips inför releasen?
Använd tillfället för tre saker 1. Fira 2. Sälja 3. Bygga varumärke. Jag har haft flera releaser och event för mina fackböcker. Ofta kör jag release i de tre storstäderna för att nå ut brett. För att kunna fira och njuta har jag anlitat folk som hjälper till med allt från välkomst vid dörren, kök, servering osv. För det andra har jag byggt in säljtillfällen under kvällen där jag sitter och signerar, uppmuntrar till köp då och då under kvällen, gör det enkelt att betala med swisch osv. För det tredje har jag funderat på vad jag vill förmedla. Vad ska folk säga om mig när de går hem? För mig är samhällsfrågor viktiga så jag har haft paneler, miniföreläsningar och debatter eftersom kunskapsförmedling är viktigt för mitt varumärke.

När på dygnet får du mest gjort och var skriver du helst?
Jag passar verkligen inte in på myten om författaren, du vet den som avsätter ett helt år eller hyr en stuga vid havet. Medlemsmodellen skrevs faktiskt nästan klart på en intensiv vecka då jag och min författarpartner satt och skrev, mailade stycken till varandra och bollade idéer. Sen fick texten vila och småjusteras under några månader. Företagare & Förälder som innehåller 42 intervjuer skrev jag på halvtid på sidan av konsultandet, då hyrde jag en kontorsplats i några månader i en kreativ miljö. Den tog ett år ungefär. Just nu är jag föräldraledig och då skriver jag i telefonen under promenader eller på datorn i trädgården när bebisen sover. Det är några minuter ibland, flera timmar ibland.

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare?
Det bästa är att få skriva om något som saknas i bokutbudet. Känslan av att fylla ett tomrum och bidra till en ett bättre samhälle. Allt mitt skrivande har en tydlig koppling till min roll som samhällsentreprenör. Böckerna blir verktyg för att rädda världen och tjäna pengar på samma gång. För mig har det aldrig funnits någon motsättning i de två drivkrafterna. Det sämsta är risken. Du lägger ju väldigt mycket tid och pengar och det tag tid innan du kan räkna hem den investeringen.Att tjäna pengar på böcker utan att koppla på föreläsningar/författarbesök är få förunnat.

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g?
Just nu är jag upptagen av mitt barnboksprojekt. Jag skriver på en serie om femåriga Annalisa under sloganen ”Stora frågor för små medborgare”. Annalisa kommer möta på fattigdom, miljöförstöring och rasism i bilderböcker för barn mellan tre och sju år. Den första boken handlar om hur Annalisa och hennes familj lär känna tjejen som sitter och tigger utanför den lokala butiken. Den bokidén kom av att min lilla son började ställa frågor som jag kände att det var svårt att svara på. Den andra boken handlar om klimatångest och den tredje ska behandla rasism och flykt. Målet är att mina böcker ska hjälpa pedagoger och föräldrar att diskutera svåra frågor med små barn. Men den dimensionen kompletteras också av en spännande story och magiskt färgglada illustrationer.

Och till sist, vilka är dina bästa råd till någon som vill bli författare?
Skriv om något du har en koppling till. Jag har skrivit böcker kopplade till min profession, men även barnböckerna är grundade i upplevelser jag och mina barn haft. Sen handlar det om att verkligen skriva boken. Släpp bilden av att du behöver avsätta så mycket tid, skriv lite när tillfälle ges. Ta in professionell hjälp för korr, layout osv. Låt många läsa och uppmuntra ärlig feedback. Jag har exempelvis provläst min barnbok på förskolor. Brutalt men lärorikt. Inse att det tar tid att skriva en bok, oftast minst ett år från idé till tryck. Låt den vila en eller två månader någon gång under processen. Tänk sälj redan innan boken finns. Blogga om skrivprocessen, dela bilder på sociala medier osv. Människor vill se boken växa fram och det är så du bygger din tribe, dina lojala följare och läsare. Uppmuntra människor att förbeställa. Medlemsmodellen hade vi sålt femhundra ex av innan boken kom, vilket täckte tryckkostnaderna. Det går att sälja innan boken ens finns. Jag rekommenderar verkligen att följa journalister och andra nyckelpersoner som skriver om eller arbetar med just dina ämnen på sociala medier, det öppnar alltid en massa dörrar.

Läs mer om Angeli på www.medlemsutveckling.se och www.processrum.se

Passa på att köpa böckerna med rabatt!
Om du vill beställa någon av böckerna så skicka ett mail till angeli@processrum.se eller fyll i beställningsformulären på respektive hemsida.
Om du uppger rabattkod ”Elinas bokliv” får du 20% rabatt. 

================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv

söndag 11 juni 2017

Sommarläsningsenkät

Jag hittade en trevlig enkät hos Nellon som jag kände att jag ville svara på så här i början av sommaren!

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?
Det brukar bli mer läsning av den enkla anledningen att jag inte har en massa plugg som jag måste sitta med på kvällarna. Så på det viset har jag verkligen längtat till sommaren! I sommar hoppas jag helt klart att jag ska kunna läsa mer än jag gjort på länge!

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?
Jag tror att jag läser ungefärr samma som resten av året, men när jag har gått i bokhandeln så har jag helt klart haft en större dragning till feelgood-böckerna!

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter osv.
hmm, den ultimata platsen för mig skulle vara utomhus i skuggan, sittandes i en mjuk fotölj. Jag skulle vara omgiven av myggnät (då jag insett att jag verkligen HATAR småkryp) och sedan skulle det vara helt tyst förutom fåglarna som kvittrar. Med fördel skulle gärna en kopp te eller ett glas flädersaft få följa med!

4.  Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?
ojoj.. ja, jag skulle säga att alla bra böcker är en perfekt bok att ha med! Så länge man läser en bok som man gillar så är det ju bra!

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!
Kanske imorgon utspelar sig iaf delvis under sommaren och det är en bok som jag verkligen tyckte var bra! Uppföljaren Bara idag kommer dessutom ut om bara några dagar, så den ska jag försöka norpa åt mig på jobbet och läsa i sommar!


Svara gärna du också på enkäten, antingen direkt i kommentarerna eller länka till din blogg!

================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv

torsdag 8 juni 2017

Berättelsen i fyra rutor

När jag läste Kreativt Skrivande 2 på LTU så fick vi göra en övning som jag fortfarande kommer ihåg idag, 5år senare. Vi fick var sitt papper som skulle delas in i 4 rutor. I de här rutorna skulle vi sedan rita vår berättelse. Början, vändpunkt 1, huvudvändpunkt och sedan slutet.

Det är i teorin en mycket enkel uppgift, men den bidrog till att jag faktiskt fick tänka igenom vad som var huvuddelarna i mitt manus. Nu blev det så i mitt fall att jag gjorde en liten "serie" på hela min idé, istället för bara första manuset.

Mitt första manus däremot har jag gjort en liten serie till i efterhand. Den har varit till stor hjälp nu när det är tänkt att jag ska börja redigera mitt manus. Ibland känner jag att jag tappar fokus när jag ändrar mycket, och då känns det bra att ha den här serien för att komma ihåg vart det är tänkt att berättelsen ska röra sig.


Och ja, som ni kan se så finns det en anledning till att jag håller mig till skrivande... skriver jag någon gång en barnbok så kommer jag helt klart få anlita någon som illustrerar.

Som jag sa så har det här varit väldigt bra för mig nu när jag börjat redigera. Jag antar att bilderna inte direkt säger er så mycket, men tanken är att de ska bli helt logiska sedan när man läst boken. Det här blir dagens skrivtips från mig, tänk igenom vad som är huvuddelarna i manuset och jobba er emot dem. Det kan självklart ändras under resans gång och då är det bara att rita/skriva en ny liten serie.... jag kanske borde hålla mig till att skriva i de 4 rutorna istället... 

================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv

tisdag 6 juni 2017

Mamman och den lilla draken

Namn: Mamman och den lilla draken av Sofi Poulsen
Serie: ------
Språk: Svenska
Sidor: 34
Förlag: Sofi Poulsen Förlag, egenutgivning
Rec-ex: Ja

Handling:
Mamman och den lilla draken handlar om en helt vanlig morgon då mamman och den lilla draken ska komma iväg hemifrån för att ta sig till förskola och jobbet. Det tråkas och fnittras om vartannat och mamman vet inte vad hon har att vänta sig just den här morgonen. Ska lilla draken vara på bra eller dåligt humör, eller kanske både och?

Omdöme:
Precis som Sofis andra böcker är Mamman och den lilla draken lättläst och enkel att följa med i. Boken rör ett enkelt ämne, men jag tror att både de vuxna som läser och barnen som lyssnar kan känna igen sig i den. Ibland så går det helt enkelt inte så enkelt som man hoppas att bara ta sig till förskolan.

Bilderna är mysiga och har många detaljer som man kan sitta och prata om tillsammans med barnen när man läser. Den lilla draken går från att vara glad till sur för att sedan bli glad igen, på bara minuter och mamman har sina små knep för att få det som hon vill ha det i slutändan.

Det är en bra bok som jag tror kommer ge många mysiga familjestunder. Jag skulle rekomendera boken för de som har barn som går på förskolan, men även för de som har barn som själva precis har börjat läsa.

Boken har release i Juli och kan köpas via sofipoulsen.se eller i utvalda butiker.


================================================================

Läs mer om mig under fliken "Om mig" och lämna gärna en kommentar!
Följ även bloggen på instagram, @elinasbokliv

torsdag 1 juni 2017

Planering

Den senaste tiden har jag tänkt att jag ska försöka jobba lite mer seriöst med bloggen. Jag har börjat med författarintervjuer och ruvar på planer för kommande inlägg.


Tanken är väl också att ex inga inlägg ska komma så här sent, utan kanske runt 17-18 på kvällen och att jag ska fixa så att det även kommer upp inlägg när jag inte har haft tid just den dagen. Vi får helt enkelt se vart det här landar, men jag har redan ett lite större projekt på gång, vi får bara hoppas att det kommer gå bra!

Under tiden så fortsätter jag att planera och i helgen så får vi se om jag hinner läsa något, scoutläger! Annars så är jag tillbaka i nästa vecka med full kraft igen!