fredag 30 mars 2012

lite efter...

Ja, jag är då lite efter.. men det är för att jag har så mycket att göra med skolan och ansökan till au pair, och sen ska man ha någon tid för hunden där någonstans också..

Jag ska svara på veckans tematrio, från lyrans!

Den här veckan var temat: Vilka är de tre bästa böckerna jag har läst under 2012?


  1. På första plats hamnar nog utan tvekan Hungerspelen av Suzanne Collins! Jag har även nu hunnit läsa Fatta eld, och är helt uppslukad av serien! Vi får följa Katniss, som anmäler sig frivilligt till spelen för att rädda sin lillasyster, och hennes kamp för att överleva både innanför och utanför arenan. Tillsammans med Peeta, reprecenterar de distrikt 12 i de 74e Hungerspelet. 
  2. På andra plats kommer Matchad av Ally Condie. Min första dystopi bok som handlar om Cassia, som till en början faktiskt är helt nöjd och glad med livet som de lever(något som ska vara ganska ovanligt i dystopi böcker om jag förstått det rätt). Efter ett misstag ändras dock allt och hon börjar se saker med nya ögon. Mycket spännande och jag ska slänga mig över nästa bok så fort jag kan!
  3. Feber av Maggie Stiefvater hamnar på tredjeplatsen. Det är uppföljaren till Frost och liksom i den första boken följer vi Sam och Grace i deras kamp om kärleken. Det är inte lätt för dem, och när de äntligen trott att allt ska bli bra så händer det saker som förstör för dem igen. Kommer de att få leva tillsammans?

Mina recensioner går att läsa här på min blogg. De böcker jag valde är böcker som har stannat lite extra hos mig efter det att jag läst dem. 

torsdag 29 mars 2012

Fatta eld

Fatta eld av Suzanne Collins
Uppföljare till Hungerspelen
Förlag: Bonnier Carlsen

Risk för spoilers om 'Hungerspelen'

Efter att ha överlevt inne på arenan och dessutom lyckats få med sig Peeta ut, vill Katniss inget hällre än att livet ska bli normalt igen. Men efter hennes uppror mot Regimen är hon ständigt övervakade och hon och Peeta måste fortsätta med sin kärleksshow så fort kamrorna är i närheten. Spänningen blir allt mer spänd och snart kommer allt att explodera.


Jag sitter som klistrad även vid denna boken, även om jag var tvungen att ta en paus då den helt enkelt påverkade mig för mycket. Så ett tips om ni är som mig och drömmer om allt som hänt under dagen (bra, dåligt, glädje, rädsla osv)..: läs INTE den här boken precis innan ni ska sova!

Nu till boken i sig... I början kände jag mig lite irriterad på Katniss, hon kan inte säga till någon av killarna att hon älskar dem. Även om jag som läsare känner att hon älskar Gale, och självklart har ett mycket starkt band (kanske till och med älskar) även Peeta. Kanske missuppfattar jag det totalt, men det är den känslan jag får när jag läser.

75e jubileet av Hungerspelen och chocken de fick när de såg på teven delade även jag! Jag satt och gapade och bara kände att jag ville slänga boken i väggen och tjura som en teåring... det gick naturligtvis inte då jag måste veta fortsättningen!

Cinna, måste nämna honom i den här recensionen. Det har gör med Katniss och hennes klänningar, fantastiskt! Jag kunde inte sluta le under intervjun! Sjukt coolt!

Även denna boken får en 5a av mig!


tisdag 27 mars 2012

Paus

Idag har det blivit en paus från läsandet. Har haft för mycket annat att ta hand om och snart är det dags att sova om jag ska orka gå upp och skriva ifatt det jag inte hann idag.

Tagen HÄR ifrån.
Jag har även fått lite nya "leksaker" idag! Jag är med i en gycklargrupp, och idag har jag fått hem mina första LED-poi! Sjukt kul, så nu kan jag öva när jag vill! Ska se om jag kan lägga upp några bilder i framtiden på detta. (Tills dess får ni klara er med en bild från google)

måndag 26 mars 2012

Måndagssuck

Idag skulle jag ha börjat "mitt nya liv"... det gick inte riktigt som jag tänkt mig! Istället för att gå upp kl 7, vaknade jag vid 10.25 och har inte något minne alls av att klockan har ringt! *suck* Så allt blev förskjutet idag och jag har inte hunnit skriva så mycket som jag velat. Men jag har ändå snart kommit 100sid i min bok, känns positivt!

Fick även reda på att jag är nominerad till restaurangschef... vet inte riktigt hur jag känner inför det. Alltid kul, men jag som håller på med min ansökan till Au Pair! Får väl se hur jag ska göra.. måste bestämma mig innan torsdag, så råd är hjärtligt välkomna!

Nu tror jag att jag ska gå och hämta min bok! Behöver komma bort lite från mitt eget tänkande... Hoppas ni där ute haft "en lättare dag".. (för jag kan väl egentligen inte påstå att min dag varit dålig, även om jag försov mig lite..)

söndag 25 mars 2012

Hungerspelen

Hungerspelen av Suzanne Collins
Förlag: Bonnier Carlsen

"Reglerna i Hungerspelen är enkla. Som straff för upproret måste varje distrikt tillhandahålla en flicka och en pojke att delta... Under ett antal veckor utspelar sig en kamp på liv och död. Den sista överlevande spelaren vinner."

Katniss Everdeen anmäler sig som frivillig att delta i spelen när hennes lillasyster Prim's namn blir draget. Hon blir tillsammans med Peeta förd till huvudstaden för att tränas, stylas och intervjuas. Och slutligen bli instängd på en arena tillsammans med deltagare från alla 12 distrikten, 24 ungdomar totalt. Bara en kommer därifrån levande och Katniss vet från början att ska hon överleva måste det bli med hjälp av list.


Efter att ha sett filmen blir jag inte det minsta besviken på boken! För första gången på länge, känner jag att filmen faktiskt lyckades fånga upp rätt saker och det är inte mycket som skilljer, och det som faktiskt inte är samma är bara småsaker som egentligen inte spelar någon roll.

Tempot är högt och jag blir aldrig uttråkad. Katniss är en bestämd ung kvinna som lär sig mycket om sig själv under spelets gång, sammtidigt som hon kämpar för att bevara den hon var. Jag gillar karaktärerna i boken, även om jag kan bli lite irriterad på Peeta ibland (fast de kan ha att göra med att jag, när jag såg filmen, bestämde mig för att jag tycker att hon ska gilla Gale). Gale är Katniss bästa vän, och jag hoppas att jag får lära känna honom bättre i bok 2. Och lilla Rue... trots att jag inte vet så mycket om henne, kan jag inte annat än att älska henne. Det finns många andra betydelsefulla personer i boken, och de är även de är väldigt bra beskrivna.

I det stora hela fortsätter mitt sträck med böcker jag älskar! Även det här är en av mina nya favoriter, hoppas på att Fatta eld och Revolt inte gör mig besviken!

Boken får en 5a i betyg av mig!

fredag 23 mars 2012

Byta bok!

Som jag skrivit tidigare var jag och några kompisar på bio igår. Lätt sevärd film! De 2½h bara flög förbi och den tog slut mycke fortare än jag räknat med. Nu blir det ju dock så att jag bara MÅSTE läsa boken! Och eftersom jag inte hunnit börja på varken Månguden eller Arvtagaren, så får helt enkelt Hungerspels-troilogin hoppa före i kön! 

Jag konstaterade en sak om mig själv igår med när vi gick från bion. Jag vill självklart veta vad som händer, det kommer ju bli spännande då en av de fortsatta böckerna heter "Revolt", men det jag egentligen mest ville veta vad vem av killarna som Katniss skulle välja! Jag tror jag är en riktig sucker för romantik egentligen! Ja, vi får väl se vart det här slutar!

torsdag 22 mars 2012

Äntligen Bio!

Idag är det äntligen dags att gå på The Hunger Games!! Jag och fyra kompisar ska kl 21 ikväll parkera oss i biosalongen!

Vi får väl se om jag är lika positiv efter, som jag är nu innan och ifall mitt sug efter att läsa boken ökar eller minskar.. spännande!


onsdag 21 mars 2012

Brisingr

Brisingr av Christopher Paolini
Förlag: Bonnier Carlsen

En allians är hotad...
Hemligheter avslöjas...
Ett svärd danas...


Eragons och vardens kamp mot Imperiet fortsätter. Dvärgarnas konung är död och valet om vem som ska efterträda honom blir utdraget. Varden tränger längre in i Imperiet och gör fler och fler raider mot deras karavaner. Samtidigt blir Murtagh och Törne allt starkare och sökandet varifrån Galbatorix får sina krafter blir allt mer akut...


Kampen fortsätter och åter igen så känner jag att jag kan bli lite irriterad på hur barnsligt Eragon kan beté sig ibland, men åh andra sidan är han bara 16.. Det händer mycket i boken, men jag vet egentligen inte om det händer så jättemycket. Det är utdraget och väldigt noga om hur lång tid det tar för dvärgarna att välja ny kung, vilket var segt när man läste. Att Paolini beskriver händelserna så noga kan ibland bli väldigt segt.

Man får även nya upplysningar om Brom, vilket var en trevlig överraskning. Även Arya kommer fram mer i den här boken och Eragon får delar av sin hämd.

I det stora hela är även detta en bra bok, men betyget sänks då han har med så mycket detaljer att det kan bli ganska långtråkigt..

Den får 3+ från mig.

söndag 18 mars 2012

Allt är perfekt... eller?

Matchad av Ally Condie

De bestämmer allt.

Vem du ska ÄLSKA. Var du ska ARBETA. När du ska DÖ.

Vad händer om du blir kär i någon annan, i någon förbjuden, i någon som inte är din utvalda?
När det rätta och det sanna ställs mot varandra - och du måste välja.


Cassia är 17 år och ska nu bli tilldelad sin match. Den personen som är perfekt för henne i hennes liv. Hennes match blir Xander, hennes bästa vän och barndomskompis. Hennes värld kan inte bli bättre. Men när hon sätter in informations-chipet om Xander, även om hon känner honom så väl, i kommunikationsskärmen kommer Xanders ansikte upp. Innan hon ska gå vidare flimmrar dock snabbt ett annat ansikte förbi, Ky. De förklarar för henne att det bara var ett misstag, men Cassia kan ändå inte låta bli att undra. Är det Ky som hon egentligen borde varit matchad med?


Jag sträckläser boken! Det är min första dystopi-bok och jag slukar den snabbt. Jag kan inte sluta läsa och sidorna helt enkelt bara flyger förbi. Den är så olik alla böcker jag läst tidigare att jag blir helt tagen!

Karaktärerna i boken håller mig fast, även om Cassia är den enda jag känner att jag verkligen förstår. Xander är Cassias barndomsvän och hon vet allt om honom, men väldigt lite av denna kunskapen förmedlas egentligen till läsaren tycker jag och Xander blir lite av ett mysterium. Ky känner hon inte så bra och då lär vi känna honom tillsammans i boken, något som jag tycker funkar bra. 

Världen som Ally Condie bygger upp känns trovärdig, även om vi kanske får se början till slutet för den. Med sina lufttåg, artefakter och människor som ser allt känns världen både skrämmande och levande på samma gång. 

Det finns en scen i slutet, som drar med mig in i boken och jag känner hur jag slits itu tillsammans med personerna. Jag vill inte avslöja något, men att få läsa den scenen... sjukt bra!

Jag tycker att det här var en suverän bok, och det kommer nästan garanterat bli en som jag kommer att komma tillbaka till lite då och då. Den får en 5a i betyg av mig!

Förlag: Rabén & Sjögren  

torsdag 15 mars 2012

Ny bok!

Igår så fick jag ytterligare en rolig överraskning när jag kollade i brevlådan! Senaste veckan har varit helt galen! Jag fick ytterligare en bok, även om denna var mer väntad.
Jag fick boken Matchad av Ally Condie. Jag har velat läsa sen boken ända sedan jag läste recensionen på Boktyckes blogg.

Jag öppnade boken och började läsa lite smått, för att se hur de första sidorna var.. och jag är körd. Har svårt för att släppa boken! Det är NÅGONTING i hennes språk som bara gör att jag sugs fast och måste veta mer! MER! Tentaplugget kommer gå bra den här veckan...inte..

Så, nu får Arvtagaren ta ett steg åt sidan så jag kan läsa Matchad istället. Den har fångat min uppmärksamhet betydligt snabbare!

onsdag 14 mars 2012

Bloglovin

Håller på att fixa så min blogg ska gå att följa via Bloglovin och måste då klistra in denna koden...

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3399477/elinas-bokliv?claim=z78zptyth6c">Följ min blogg med Bloglovin</a>

Så, nu finns bloggen på bloglovin och de som använder det kan följa mig där också! 

Slut!!

OH MY GOD! OH MY GOD! OH MY GOD!!!

Idag tog ljudboken Brisingr slut! Det känns som om det har tagit en evighet för mig att lyssna och läsa igenom den! Men nu är det gjort, så nu kan jag med alla händelser friskt i minnet fortsätta med att läsa den sista och avslutande delen i serien! Arvtagaren, here I come!!

Kommer lägga upp en recension på Brisingr när jag har lite mer tid, troligtvis imorgon.

tisdag 13 mars 2012

Roliga saker

Efter att ha kollat igenom 'Skriva' ett par gånger hittade jag igår kväll en länk till en rolig sida där jag hittade saker som en bokstol  och en mugg som man borde ha när man sitter ute någonstans och läser!


Jag har suttit och kollar på sidan i någon timme, och hittar nya småsaker som jag vill ha hela tiden!

Och idag så avslutar jag med ett citat från Jon Winokurs från twitter ( @AdviceToWriters )

"Writing is like sex. You should do it, not talk about it."

söndag 11 mars 2012

Står still...eller?

Just nu känns det inte som om jag kommer någonstans... Jag lyssnar på ljudbok och läser lite varje dag, men ändå så är det lika många olästa böcker i min hylla. Jag gillar inte riktigt den känslan.

Jag håller på att läsa om Brisingr för att ha allt i färskt minne när jag läser Arvtagaren. Men detta gör ju som sagt att det inte händer något i min hylla. Alla olästa som jag har, är fortfarande olästa och på något vis så blir de olästa fler och fler. Ska i veckan nu verkligen börja träna med min hund, det kommer att bli spännande. Men även detta gör inte så att de olästa krymper.

Bilden är hittad här.
Jag har alltid gillat att läsa, men just nu har jag fått lite prestationsångest över att jag inte läser några nya böcker och kan skriva lite recensioner. De bloggar som jag läser pumpar ut recensioner efter recensioner och ibland kommer det två om dagen!

Jag är egentligen bara lite gnällig idag. Att läsa måste göras i sitt eget tempo, annars kan man lika väl skita i det. För läser man en bok och bara stressar igenom den, tror jag inte att man helt och hållet kan uppskatta innehållet och om den var bra eller ej. Snart är dock Brisingr slut och jag kan börja på nästa bok, vilket jag verkligen ser fram emot!

Grimm 3

I torsdags handlade Once Upon a Time om Hans och Greta, så den här gången bestämde jag mig för att läsa den sagan ur boken.

Bilden hittades här.
Den här gången visste jag faktiskt lite om historien innan. Dels fick jag ju lite handling från avsnittet och jag menar, vem har inte hört talas om häxans pepparkakshus?

Sagan handlar om Hans och Greta, deras far och styvmor. De är mycket fattiga och kan inte längre föda alla fyra, så styvmodern övertalar deras far om att leda barnen ut i skogen och lämna dem där så de ska slippa föda dem. Men Hans och Greta hittar tillbaka till sitt hus igen, då Hans har slängt ut blanka kiselstenar på vägen som lyses upp av månen på natten.

Ett tag senare är maten nästan helt slut och styvmodern övertalar fadern att ta med dem ännu längre in i skogen och lämna dem där. Den här gången kunde han inte samla stenar och slängde därför ut brödsmulor på vägen när de gick. På natten när månen hade gått upp, kunde de dock inte hitta brödsmulorna då fåglarna ätit dem och de förirrade sig i den djupa skogen.

Till slut kom de fram till häxans pepparkakshus och började äta. De blev tillfångatagna och Hans blev inlåst i en bur för att gödas upp och bli fet. Greta lyckades efter ett tag lura häxan att sticka in huvudet i ugnen och knuffade till henne så hon föll in. Greta stängde snabbt luckan och häxan brann upp. De lyckades därefter ta sig hem till sin far igen och levde där lyckliga tillsammans.

Har medvetet hoppat över lite små spännande och roliga detaljer för att inte avslöja allt. Det kändes lite roligare att läsa en saga som jag visste lite om sedan tidigare, så det blir nog lite mer sådana i framtiden.

fredag 9 mars 2012

Överraskning!

Idag har jag äntligen hunnit kolla igenom bloggarna som jag brukar följa, det händer mycket på en vecka!

Men i alla fall. Idag när jag kom hem från skolan kändes det lite som en favorit i repris! Det låg ett paket i brevlådan idag igen!
Den här gången så kom det från Monkaland och var Månguden (fortsättningen på Solbarnet). Det var en trevlig överaskning och jag hoppas att jag ska kunna läsa den snart!

Jag har också uppdaterat min "Oläst i bokhyllan"-flik nu. Kika in om ni är nyfikna på vad jag har.

torsdag 8 mars 2012

Hjärngympa!

Igår när jag kom hem från skolan låg det ett paket i min brevlåda. Sjukt spännande tyckte jag, då jag inte beställt några nya böcker!

Och jag gissade ju ändå rätt, det var en bok! För ganska länge sedan skickade jag in lite ansökningar om recensions-exemplar, och har inte hört något alls sedan dess. Men igår så damp det ner en bok i brevlådan från Ica bokförlag!

Hjärngympa för hunden

Som man kan se på bilden högst upp på min blogg har jag en liten blandis-tik som älskar att leka. Den här boken ska jag försöka använda och se om jag kan lära henne lite nya trix och få henne lite mentalt trött också.


I övrigt händer det absolut ingenting på bokfronten! Har så mycket att göra i skolan och med lite andra saker att jag har hunnit läsa ca 20-25 sid sedan i måndags! Hinner inte ens lyssna på ljudboken! Jag hoppas verkligen att det blir bättre snart, vill ju bli klar med Brisingr någon gång så jag kan få läsa Arvtagaren och sedan hugga in på de andra olästa böckerna i min hylla!



Har även idag hämtat ut biljetter till att gå och se "The Hunger Games" den 22/3!! (premiär den 23/3!!) Ska bli sjukt roligt!
Se bara till 1.10, sedan var det något annar konstigt...

måndag 5 mars 2012

Grimm 2

Idag har jag under en av mina pluggpauser läst Mästerkatten i stövlar i min bok.

Innan visste jag bara att den handlade om en katt som hade stövlar (vilket är ganska självklart när man läser namnet). Bilden jag genast fick upp i huvudet var dock den här:
Bilden är hittad HÄR

Och jag kände mig åter igen skadad av filmer jag sett.

Sagan handlar om en fattig mjölnarson som enbart ärver en katt när hans far går bort. Det visar sig att katten kan prata och efter att den fattige mannen har köpt ett par väldigt fina stövlar åt honom hjälper katten honom att bli rik.
Jag har däremot på nätet hittat på flera ställen att det ska vara ett troll som katten lurar, inte en trollkarl. Men det är ju visserligen inte hela världen...

Åter igen kunde jag inget om sagan sedan tidigare och kan därför inte jämföra så mycket med andra versioner jag hört/sett av den. Så den här gången är jag nöjd med att veta att jag läst har läst en ny saga.

Stendött!

Den här helgen har det varit totalt stendött på bokfronten! Har inte hunnit/orkat läsa eller ens lyssna på ljudbok!  Tyvärr vet jag inte om den här veckan kommer att bli så mycket bättre.. tentor nästa måndag och tisdag och en inlämning, som jag inte ens kommit halvvägs i, nästa onsdag. Utöver tentaplugg har jag ett event på fredag som måste planeras och så jobbar jag natt på onsdag. Så den här veckan kommer jag att jobba 120% varenda dag för att hinna med allt.

Men jag hade däremot tänkt kolla med alla där ute om det är någon som har tips på några bra UA-bokbloggar? Många av de bloggar jag läser nu, läser inte riktigt böcker i min stil och jag känner att det är dags att leta reda på lite nya!

Bilden hittade jag HÄR. Och bilden är överdriven, tyckte bara att den var rolig :)

fredag 2 mars 2012

Skriva (?!)

Idag har jag varit och bowlat med ett gäng kompisar. Gick väl inte överdrivet bra kan väl inte påstå.. men det var roligt iaf! Det som var mest mysko var väl att på slutet, när vi märkte att vi inte skulle hinna spela klart rundan, så började vi spela med vänsterhanden.. och då lyckades jag få 2 strikes på raken!! Helt sjukt!

Imorgon ska jag ut och pimpla för första gången i mitt liv, ska bli intressant. Packa mycket kläder!

Köpte även tidningen 'Skriva' idag. Har inte hunnit läsa något i den ännu, men tänkte att det får bli imorgon kväll eller på söndag. Ska i nästa vecka någon gång försöka skriva lite vad jag tycker om den. Ifall den har något vettigt som kan hjälpa människor med författardrömmar.


Det, och så drar tentaplugget igång nästa vecka, gör att jag kanske inte kommer ha så mycket tid till bloggen. Men jag ska försöka lägga upp lite småsaker iaf och iaf skriva lite om sagorna som jag läser innan jag somnar.

torsdag 1 mars 2012

Grimm nr 1

Idag läste jag min första saga ur min nya bok. Det blev Grodkungen och Henrik med järnbanden. Det var en saga som jag aldrig hört talas om tidigare och som jag då helt enkelt inte kan jämföra med något annat.

Den handlar om en prinsessa som lovar en groda att han ska få vara hennes kompis, äta från hennes tallrik och sova i hennes säng om han hjälper henne att hämta upp en guldkula från botten av en damm. Hon blir senare arg på grodan och kastar honom in i en vägg, då han blir förvandlad till prins. Han var förtrollad av en häxa och bara prinsessan kunde hjälpa honom. Kungens tjänare Henrik kom och hämtade dem dagen efter och under vagnfärden hem så går de tre järnbanden runt Henriks hjärta sönder. Han hade satt dem där för att hans hjärta inte skulle brista när hans älskade konung försvann.

Det var en gullig liten historia. Hinner förhoppningsvis läsa i alla fall en till i helgen!