tisdag 20 februari 2018

Författarintervju - Herman Geijer

Du har släppt två böcker om överlevnad, kan du berätta lite om dem?
I Zombieöverlevnad - din guide till apokalypsen ville jag skapa ett studiematerial och ge en introduktion till prepping, zombier, överlevnad, psykologi och Sveriges krisberedskap. Jag hade haft studiecirklarna i att överleva zombie­apokalypsen ett tag och sen ringde Johan Kimrin från Apart förlag (som ger ut The Walking Dead på svenska) och frågade om jag inte ville skriva en bok. Och det lät kul tyckte jag.

Den andra boken Överlev katastrofen - tolv sätt att förbereda dig skrev jag för att jag ville skriva det jag lärt mig sedan Zombieöverlevnad. Jag ville undersöka varför vissa människor överlever och andra dör vid katastrofer och vilka egenskaper det är som gör att vissa klarar kriser bättre än andra. Till slut kokade jag ned det hela till tolv olika sätt för att öka överlevnadschanserna allt från fysträning, till att känna grannar och att ha något att leva för. Dessutom ville jag hitta enkla tips för att utveckla dessa förmågor för dem som verkligen vill öka på sin resiliens - det vill säga motståndskraft mot kriser.

När började du skriva på det första manuset och hur lång tid tog det innan den blev klar?
Jag började nog skriva Överlev katastrofen i juli 2016 och var väl i stort sett klar med råmanuset i juni året därpå. Sedan var det faktagranskningar och flera redaktörsgenomgångar, så det slutgiltiga lämnade jag ifrån mig i oktober tror jag. Det var ganska mycket intervjuer av olika experter och forskare som jag gjorde parallellt med att jag skrev.

Kan du berätta lite om hur din process ser ut när du skriver?
Jag saknar ju helt skrivarutbildning och journalistisk bakgrund så min metod när väl mest att köra på. Ibland satt jag med papper och penna och antecknade i marginalen på böcker jag läste och ibland direkt in i manuset medan jag läste. Intervjuerna skrev jag inte ned mer än det mest intressanta, vilket kanske var dumt men jag har ett vanligt jobb vid sidan av (även om jag under delar av året jobbade två dagar i veckan) så jag hade rätt lite tid. Som tur är kan jag vara väldigt effektiv i perioder.

Zombier är ett återkommande tema i det du jobbar med, varför just zombier?
Det är ett spännande monster och eftersom jag intresserat mig så mycket för katastrofer och beteenden funkar ju de utmärkt. De är ju lite av apokalypsens galjonsmonster tänker jag. Som alla andra monster har de förändrats över tid och representerat olika saker, men den senaste tiden är det just katastrofen som utmärker dem.

Vilken av böckerna har fått mest uppmärksamhet och varför tror du att det blev diskussioner just runt den?
Överlev katastrofen är ju så ny men den har fått halvpositiva recensioner i större tidningar vilket såklart är dubbelt. Det är kul att de får uppmärksamhet och att det är på en annan nivå än den första boken men samtidigt lite jobbigt när recensenter inte riktigt ser det viktiga i den som jag ser. Jag vet inte riktigt om det blivit diskussioner runt någon av böckerna. Jag hoppas lite på att få igång samtal i prepperrörelsen kring hur det egentligen är effektivt att förbereda sig, men jag har inte sett något om det än.

När på dygnet får du mest gjort och var skriver du helst?
Oj, det är nog på morgonen efter att jag lämnat barnen. Vissa sena kvällar har jag också haft bra flow men det är undantag. Jag ser det mer som ett jobb som ska göras än som en kreativ process tror jag.

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare?
Jag vet inte om jag ser mig som författare egentligen. Jag tänker att jag har skrivit lite men inte som att det är min identitet. Det är kul när jag får människor som annars inte läser böcker att läsa. Det är sånt som verkligen gör mig varm. Jag kan tänka mig att om jag inte haft mitt vanliga jobb skulle det vara jobbigt att försöka sälja sig hela tiden. Nu har jag ju brödfödan klar och kan göra sånt jag tycker är kul mer än tvingas jaga föreläsningar och skrivjobb.

Vad har du för drömmar och mål för ditt författarskap?
Inga alls. Eller jo, jag vill göra en föreläsningsturné i Tyskland. Egentligen borde jag gjort det som musiker, men nu kanske detta funkar istället. Hänga i squats och äta punkgrytor i tio dagar. Det vore nåt.

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g?
Föreläsa en massa i vår, ha en sommarkurs i zombieöverlevnad på Ädelfors folkhögskola. Och så har jag lite planer på en barnbok. Vi får se hur det blir.

Och till sist, vad är ditt bästa råd till någon som vill bli författare?
Ett talesätt som följt mig är doing by doing. Det är något slags D.I.Y.-tänk kring att bara köra på. Skit i vad folk tycker och sätt igång. Alldeles för många drar sig för att börja med saker, kanske för att det är läskigt eller för att de är rädda att misslyckas. Men jag ser misslyckande som något viktigt och bra. Utan misslyckanden händer fan inget.



Vill du veta mer kan du kolla in hemsidan Zombieöverlevnad.
Överlev katastrofen: Adlibris eller Bokus.
Zombieöverlevnadskalendern: Adlibris eller Bokus.
Zombieöverlevnad: Apart förlag, Adlibris eller Bokus.



2 kommentarer:

  1. Så intressant, aldrig hört talas om böckerna eller författaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du hittat någon ny som du tycker verkar intressant! :) Själv så köpte jag kalendern på bokmässan i höstas! xD :D

      Radera