tisdag 22 mars 2016

Stjärnklart

Namn: Stjärnklart av Lars Wilderäng
Serie: Stjärnklart #1
Språk: Svenska
Sidor: 402 (inkl. epilog)

Handling från Goodreads:
Elektronik har inget immunförsvar...

Johan jobbar på en butikskedja för mobilreparationer. Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefoner som har lämnats in den senaste tiden. De är stendöda, men fyllda med damm som snabbt sprider sig och irriterar luftvägarna. I villaidyllen söder om Göteborg kämpar Magnus Svensson för att få livspusslet att gå ihop. När bilen plötsligt slutar fungera blir han strandsatt tillsammans med flera andra. Bilfirmorna står maktlösa, och han sätter sitt hopp till tågtrafiken. Men var är tåget? Mataffärerna töms på mat och inga nya leveranser är i sikte. Filip Stenvik har survivalism och prepping som hobby vid sidan av jobbet som barista på Söder, men är han verkligen förberedd på att låta hobbyn bli verklighet? Polisen Peter Ragnhell ser en möjlighet att utöka sina okonventionella metoder för brottsbekämpning. På Karlsborgs flygplats står elitsoldaten Gustaf Silverbane redo för utlandsinsats när ett eldsken fyller himlen och allt plötsligt brakar samman. Samtidigt gör programmeraren Anna Ljungberg en upptäckt, som hotar att förändra förutsättningarna för allt mänskligt liv på jorden. Eller är det redan för sent?

Efter ännu ett strömavbrott förändras allt. Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever.


Omdöme:
Den här boken är ett måste för... alla!! Superspännande och realistiskt (och därmed skitläskigt) att läsa vad som skulle hända om vi en dag stod där utan ström och alla elektriska prylar slutade att fungera. Hur skulle man egentligen reagera?

Wilderäng navigerar bra mellan de olika huvudpersonerna och lyckas snyggt och prydligt få ihop alla trådar. Det var till en början lite svårt att hålla koll på de olika personerna, men de har väldigt skilda personligheter så man vande sig snabbt. Speciellt förtjust blev jag i Anna, programmeraren (självklart). Jag gillar smarta människor! De olika personerna är realistiska och jag får hela tiden känslan av att det här kan faktiskt hända. Folk reagerade precis så som de brukar, vissa helt rationellt och kolugnt och andra med total förvirring och halvpanik.

Det här är helt klart en nominering till årets bästa bok!


2 kommentarer:

  1. Jag blev väldigt förvirrad av alla personer, så jag hade en fusk-lapp som bokmärke när jag läste. En lapp som sedan även pojkvännen använde när han läste boken. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha ja, jag kände också att det hade behövts ibland! Tyvärr kom jag på idén lite för sent och orkade inte riktigt fixa med det :P haha

      Radera