fredag 21 juli 2017

Storytel - den ultimata guiden

Målet är att den här guiden ska visa dig allt du behöver veta och kunna om Storytel för att få ut det absolut mesta av tjänsten. 


Storytel är Sveriges mest kända app för att lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker. Det är en abonnemangstjänst där man betalar 169kr/månaden och då får obegränsad tillgång till innehållet.  Böckerna strömmas till telefonen i mp3 format och då de har avtal med de flesta förlag i Sverige kan de erbjuda kunderna nästan alla titlar som kommer ut i handeln.

Den här guiden går igenom de flesta av alla Storytels funktioner, inkl. menyer och vad de olika symbolerna betyder. Är det något speciellt ni letar efter, prova att söka på sidan.

TL:DR


 • Ladda hem appen från Google Play eller App Store
 • Fyll i uppgifterna för att skapa en prenumeration
 • Använd sökfunktionen för att hitta en bok du vill lyssna på 
 • Lägg till i "bokhyllan" och klicka på "play"


Att komma igång

Ladda hem appen från Google Play eller App Store. Den första sidan man kommer till när appen öppnas är Boktips. Klicka på menyn uppe i vänstra hörnet och skapa dig ditt konto.Är du helt ny måste du först skaffa ett abonnemang. Genom att klicka på knappen kommer man till hemsidan och får där klicka vidare på PROVA FRITT I 14 DAGAR och fylla i dina uppgifter. Grattis, du är nu igång med Storytel!Att hitta rätt bok

Det finns flera olika sätt att hitta en bra bok i appen. Det enklaste, om man vet vilken man är ute efter, är att söka. Det gör man genom att åter igen öppna menyn till vänster, klicka på sök och skriva in namnet på antingen boken eller författaren.


Är man inte riktigt lika säker på vad man är ute efter så är det uppenbara valet att kolla på sidan Boktips. Där kan du enkelt kolla igenom kategorierna nyheter och topplistan. Båda klickbara om man hellre vill kolla på dem i en lista istället för en swipe-meny. 


Jag kommer att gå djupare in på den sidan längre ner i inlägget.
När du hittat boken du vill lyssna eller läsa så klicka på den. Då kommer du att komma in på bokens specifika sida där all information finns. Där klickar du på spara i bokhyllan och sedan på spela boken eller läs boken.Har man lyssnat på en bok som man tidigare gillade väldigt mycket kan man gå in på den bokens info-sida och sedan skrolla allra längst ner. Där finns en liten lista med andra har även läst. Förhoppningsvis kan även den listan hjälpa till att hitta några bra böcker.

Lyssna på en bok

När boken ligger i spelaren är det bara att klicka på play och njuta. Det går att hoppa framåt eller bakåt i historien efter behov. Appen håller själv reda på vart du är i boken, så det finns inget behov av att manuellt spara det. Det finns även en "special"-meny ovanför omslagsbilden.  • Månen är en sömn-timer där du själv ställer in att appen ska sluta spela upp efter ett visst antal minuter. Du kan här välja 5-60 minuter. 
 • Klickar du på vimpeln kan du lägga in bokmärken på ställen som du kanske speciellt vill komma ihåg. Under den fliken kan du välja sätt bokmärke eller dina bokmärken
 • Molnet med en pil innebär att du temporärt laddar ner boken till mobilen/plattan så att du kan lyssna offline om du exempelvis ska ut och resa. 
 • Och hastighetsmätaren är precis som bilden antyder, en meny för lyssningshastighet. Du kan välja mellan 1.0 (normal), 1.25, 1.5, 1.75 och 2.0 (dubbel hastighet).
Något som finns, men som jag tyvärr inte har, är också en AirPlay-spelare. Finns det en på ditt nätverk dyker ytterligare en symbol upp, se nedan, och som då börjar spela upp boken i högtalaren. Symbolen kommer även upp om du har Bluetooth aktiverat och har en bluetooth-högtalare eller headset i närheten. Då jag inte själv äger en iPhone är den informationen tagen från Storytels hemsida. "I iPhone finns AirPlay funktionen inbyggd i själva mobilen. Dra enkelt upp mobilens egen nedre meny och välj AirPlay funktionen här."Menyn uppe till höger har fler alternativ. Som du kan se i bilden nedan så kan man komma till:
 • bokens detaljsida - informationssidan för den specifika boken
 • markera den som färdig - bocka av den i hyllan
 • lägga offline - ladda ner boken till telefonen för att spara mobildata
 • recensera boken - betygsätt och skriv bad du tycker om boken
 • dela boken - dela via ex mail, sms, messenger
 • ge bort boken i present - skicka boken med ett meddelande till en vän
 • bevaka serie - håll koll på när nya delar i serien kommer utVill man recensera boken får man lämna ett betyg med ett stjärnsystem på 1-5 och även lämna en kommentar om man vill.

Läs en bok

Är det så att alternativet finns så kan man även läsa boken som e-bok. Man får då upp framsidan av boken och så swipear man vänster för att komma vidare, nästan som att bläddra i en vanlig bok. När boken kommer igång är det en enkel sida med titeln högst upp, ett eventuellt kapitelnamn och sedan text. 

Klickar man lätt med fingret på skärmen kommer en meny upp. Där kan du välja om du vill lyssna på boken eller kanske hoppa längre fram med hjälp av en slidebar. Du kan även få upp en meny med alla kapitel och hoppa framåt eller bakåt på det viset, sätta bokmärken, ändra storlek på texten eller bakgrundsfärg. Det är även i den menyn som du hittar lyssna om du vill hoppa tillbaka till att lyssna på boken igen.


Din bokhylla

I Din bokhylla samlas alla böcker som du lagt till där. Maxantalet i bokhyllan rekommenderas till 200st, för att inte påverka prestandan i appen. Har du lyssnat/läst klart på boken markeras bilden med en bock.


Klickar du på sortera får du upp flera olika alternativ för att sortera listan.

 • Senast ändrade överst (standard)
 • Senast lästa överst
 • Titel A-Ö
 • Författare A-Ö 
 • Senast släppta överst
filtrera kan du välja mellan
 • visa pågående böcker
 • visa framtida böcker
 • visa avslutade böcker
 • visa barnböcker
En bock visar vilka alternativ som är aktiva och tas med i listan över resultat. Peka på någon av dem för att avmarkera dem.

Det jag lyssnar/läser på

Som du kanske kan se på några av bilderna ovan så finns det en liten rund bubbla i det nedre högra hörnet. Det är den nuvarande boken du lyssnar på eller läser. Klickar du på den lilla bubblan får du upp en liten meny längst ner bestående av tre cirklar. Till vänster kan du hoppa tillbaka 15 sekunder i spelaren, i mitten kommer du till spelaren och klickar du på bilden igen startar uppspelningen och en notis kommer fram högst upp på telefonen.


Boktips

På den här sidan finns det väldigt många olika menyer, bl.a. nyheter och topplistan. Här är det bara att skrolla runt och leta och se om du hittar någon bok som verkar intressant. De med småbilder skrollas till vänster och har över 20 tips på böcker. De större har 3st bilder med kategorier som leder till en lista som motsvarar titeln. Den här sidan är egentligen bara att klicka runt på och läsa om olika böcker som kan intressera dig. Böckerna har små symboler uppe i högra hörnet. Antingen ett par hörlurar, ett par glasögon eller en orangevit stjärna. Dessa visar om boken går att lyssna på, läsa eller om det är en Storytel Original (mer om det längre ner).


Serier

Precis som den här titeln låter så innehåller den fliken serier på Storytel. Listan ter sig oändlig och jag räknade inte till mer efter 50 st. Klicka på en serie som verkar intressant och du får upp allmän info om den och alla böckerna i serien. Det finns två olika kategorier som du kan använda för att påverka listan. Sortera innebär att listan sorteras efter olika önskemål så som titel, del i serie eller högst betyg. Filtrera innebär att du kan välja att enbart ha e-böcker eller ljudböcker, eller enbart på ett specifikt språk.


Kategorier

Om man nu kanske hellre letar efter en bok beroende på vilken kategoru den delas in på, så är det här du ska leta. Välj bland 17 olika kategorier som ex. barn, deckare, fakta, fantasy & sci-fi, klassiker och noveller. Klicka på den du är intresserad av för att komma till kategorin och du får då upp en sida som ser ut precis som boktips-sidan. Det finns bl.a. en topplista, högst betyg, nyheter och english top list.


Storytel Original

Storytel original är böcker som är skrivna direkt till att vara ljudböcker. De märks ut i appen av att de har en orangevit stjärna uppe i högra hörnet. Böckerna är här indelade i säsonger och du måste lägga in avsnitt för avsnitt i bokhyllan för att lyssna på dem. Enligt Storytels hemsida jobbar de på att man ska kunna lägga till hela säsonger direkt. 

Storytel Dox

För dem som gillar journalistik är Storytel Dox vad de ska leta efter. Här hittar du repotage, intervjuer och artiklar som du lyssnar på precis som ljudböcker. De är sorterade under kategorin Fakta.=============================================
Jag vill vara tydlig med att det här inlägget inte är sponsrat på något vis. Jag ville göra en guide för att jag tyckte att det verkade kul, så då gjorde jag det. Hoppas du gillade den! Är det något du saknar, skicka ett mail eller lämna en kommentar så ska jag försöka lägga till det så snart jag kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar