fredag 15 september 2017

BookBeat - den ultimata guiden

Målet är att den här guiden ska visa dig allt du behöver veta och kunna om BookBeat för att få ut det absolut mesta av tjänsten.

BookBeat har i uppdrag av Bonnier Books, att skapa och driva en tjänst för digitala böcker. Tjänsten kostar 169kr/mån och då får man tillgång till tiotusentals böcker. Du kan ladda ner böcker och lyssna offline och även avsluta när du vill utan bildningstid.

"Hitta tillfällen för bra böcker" är BookBeats löfte till sina användare.

Den här guiden går igenom de flesta av alla BookBeats funktioner, inkl. menyer och vad de olika symbolerna betyder. Är det något speciellt ni letar efter, prova att söka här på sidan.

P.S. Glöm inte att kolla längs ner i inlägget!

TL:DR 


  • Skrolla längs ner i inlägget och kolla in presenten som BookBeat bjuder på!
  • Fyll i uppgifterna för att skapa en prenumeration 
  • Ladda hem appen från Google Play eller App Store 
  • Använd sökfunktionen för att hitta en bok du vill lyssna på 
  • Lägg till i "bokhyllan" och klicka på "play" 

Att komma igång 

Ladda hem appen från Google Play eller App Store. Den första sidan man kommer till när appen öppnas är inloggningssidan. Skapa ditt konto på hemsidan och logga sedan in i appen.Den första sidan är en mycket glad man som kastar böcker. Appen har bra förklarande texter och den nedre delen av sidan består av Mina böcker, där dina valda böcker hamnar.


Längst ner finns BookBeats huvudmeny. Jag kommer att gå igenom de olika delarna en och en i inlägget. Längst till vänster är Mina böcker som du alltid kan gå tillbaka och kolla på och se vilka böcker du har lagt till i din hylla. 

Huvudmenyn

Näst längst till vänster hittar du B, där du kan skrolla bland de populäraste böckerna just nu (se vänstra bilden nedan). Sidan är uppdelad i olika kategorier som syns högst upp. Populärt, Teman och Utvalt. 

Varje del har sedan underkategorier. Som synes på bilden nedan finns exempelvis Topplista: Ljudböcker och Populära nyheter. Antingen kan du dra med fingret och kolla igenom de olika kategorierna eller så kan man klicka in på dem och få upp sidan som du ser till höger. Det är samma böcker, bara uppvisat på olika vis. Det finns två olika menyer på de sidorna, Sortering och Filter, se bilderna nedan.

Sortering är standardinställd på att sortera efter Relevans,  men som du kan se på bilden finns även sortering efter Tidigast utgiven, Senast utgiven, Betyg (från andra lyssnare), Titel och Författare. 

Under Filter kan du välja om du exempelvis enbart vill ha ljudböcker eller e-böcker, eller vilket språk böckerna ska läsas på. På bilden till höger visas standardinställningarna.I mitten hittar du Teman. Precis som namnet antyder har BookBeat samlat ihop olika teman för lyssnarna, men det ska inte blandas ihop med genre. Även den sidan har underkategorier som är klickbara.

Sista delen är Utvalt,  där BookBeat har valt ut sina egna favoriter och rekommenderar.


Ikonen i mitten är där du kan hitta olika genres/fack för böckerna. Skrolla nedåt och hitta den delen som du är intresserad av. I mitt fall fastnade jag snabbt i Fantasy/Sci-fi-delen. Som du kan se nedan så visar den de populäraste böckerna överst och under det finns en lista med olika underkategorier som man kan välja.Klickar man på någon av dem så kommer man till en liknande lista med samma sorteringssystem som jag visade tidigare.Den fjärde delen på menyn är Sök. Som bilden säger så kan man söka på boktitlar, författarna eller på uppläsarna.


I mitt test sökte jag på "harry" (man slutar aldrig att vara en nörd), och fick upp böckerna om Harry Potter. Uppe till höger kan man se att det blev 143 resultat på olika böcker som man kan klicka sig vidare till. Sedan fanns det Författare och Uppläsare.Sista delen på menyn tillhör inställningarna. Det är där du kan ta hand om ditt konto och bestämma standardinställningarna.


Att läsa/lyssna på en bok

När du vält bestämt vilken bok du vill lyssna på så finns det ett antal va. Om boken finns både som e-bok och ljudbok så ser det ut som bilden nedan. Du kan då välja ifall du vill läsa eller lyssna på boken.

Klickar du på Spara så läggs boken till i din bokhylla. Hämta gör att du kan läsa/lyssna på boken offline. Och Mer tar upp en ny meny. Där finns de två tidigare alternativen, men även Lägg till i Historik, Serie, Författare och Dela. Titlarna är ganska självförklarande. Som man kan se i bilden ovan så kan man klicka in på Serie och Författare. Är boken med i en serie så får du upp en lista med alla böckerna i ordningen som de kommit ut och klickar du på författare så får du upp alla böcker som är tillgängliga av den författaren.

Väljer du Info i menyn högst upp får du upp detaljinformation för den utvalda boken. Där finns Titel, Författare, betyg, språk, uppläsare m.m. Alla ord med pilar (>) efter går att klicka på för att få mer information.Som du kan se ovan så ändras förstasidan när du lagt till en bok i bokhyllan. Jag la till två stycken, en svensk och en engelsk, enbart för att visa. De små symbolerna som finns på nedre delen av omslaget står för lyssna, läsa och serie.  I det här fallet går den svenska versionen att både lyssna på som ljudbok och läsa som e-bok, medans den engelska enbart har ljudbok. Båda är däremot en del av en serie och har den vita serie-symbolen. 

Det finns ingen gräns för hur många böcker du kan ha i bokhyllan, utan det är minnet i telefonen som avgör det. Så tänk på att ta bort böcker som du läst från offline-läget för att spara lite på minnet. 

När du klickat på Lyssna så är det sidan nedanför till vänster som kommer att visas. Klicka på Play-knappen för att börja lyssna.Om du klickar på menyn uppe till höger i första bilden så får du upp nästan samma meny som tidigare. Det finns dock två nya delar, Ta bort från Mina Böcker och  Rapportera fel på boken. Även en liten snabbinfo-ruta kommer upp högst upp på sidan.

Om du klickar på månen så får du upp en sovtimer. Den kan du ställa in om du bara vill lyssna ett visst antal minuter innan den stänger av sig automatiskt.

De små 15 sekunders-knapparna är en snabbspolningsfunktion om man skulle vilja hoppa framåt eller bakåt i boken. Klickar du på kugghjulet så får du upp en liten meny där du kan ställa in hur långt du ska hoppa med hjälp av snabbknapparna.Om du skulle valt att klicka på Läs så skulle du komma till sidan du ser nedan. Det syns tyvärr lite dåligt på mina bilder, men högst upp står titeln i liten grå text och längst ner står det hur många procent som du har läst. Du swipear till höger för att bläddra framåt.Den lilla menyn överst på sidan är den som styr läsningen. "Raderna" till vänster öppnar en meny med alla kapitel som boken är uppdelad i, som du kan se i bilden till vänster nedan.

På bilden till höger finns menyn som kommer upp om man klickar AA-ikonen. Där kontrollerar du ljushet på skärmen, storlek på texten, vilken font (3 alternativ) och sedan om du vill ändra bakgrunden/textfärgen (3 alternativ).Prickarna längst till höger ger en liten snabbmeny med tre alternativ.


När du väl börjat lyssna på en bok så försvinner den glada mannen på förstasidan och ersätts med den senast lyssnade boken, som synes i bilden nedan.


Egna tankar

Det här är en enkel och rättfram app att använda. Den har tydliga namn och symboler och huvudmenyn i botten av skärmen gör det enkelt att navigera mellan de olika lägena. Något som jag kände att jag kunde sakna dock var att kunna öka tempot på uppläsaren. Jag tycker ofta att det går lite för långsamt när de läser.

Present!!!

BookBeat ville gärna vara med och sponsra det här inlägget lite, så nu bjuder de på en fri prova-på-månad! Så klicka in på den här länken, https://www.bookbeat.com/se/blogteam  ,så får ni en hel månad gratis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar