tisdag 23 maj 2017

Dagens författare - Sofi Poulsen

Du har gett ut 2 barnböcker och har 2 som kommer snart. Kan du berätta lite om dem?
De två utgivna böckerna är del 2 och del 3 i min fristående fantasyserie Sagan om prinsen & prinsessan. De handlar om prins Nikolai och prinsessan Julia och de båda marsvinen Otto & Rulle. I och lite om draken också får vi vara med när Nikolai och Julia träffas. I och den vilda frukosten får vi uppleva en het och vild frukost på det Lila Slottet. I höst kommer nästa del, och den fasansfulla Erene, och där är Julia sjuk och Nikolai måste ge sig av för att leta upp magiska ingredienser till en trolldryck. I sommar kommer en bok som inte hör till den serien och som heter Mamman och den lilla draken. En fartfylld historia om en mamma och en liten drake, en helt vanlig morgon innan dagis - eller kanske inte så där alldeles vanlig. Små drakar kan bli riktigt arga och spruta både eld och rök, men de kan också göra lyckliga piruetter och äta stora skålar med gröt. Mamman som just väckt sin lilla drake har ingen aning om vad hon ska få vara med om just den här morgonen.

Hur har responsen för dina böcker varit?
Över förväntan. En genomsnittlig debutant säljer 800 ex under det första året. Och säljer man över 1000 ex ska man vara nöjd. Min debutbok sålde 1200 ex första året och uppföljaren sålde 1000 ex sitt första år.

När började du skriva på dem och hur lång tid tod det innan de blev klara?
Sagan om prinsen & prinsessan serien består av 16 böcker skrev jag under några månader 2013. Men från dess att jag har skrivit ett manus tills dess att man har en färdig bok i handen är det flera steg. Texten ska godkännas av min underbara lektör Karin, sedan tar det 2-3 månader för illustratören att göra alla bilder. När allt är klart så tar det ca 2,5 veckor för tryckeriet att trycka boken och skicka den hem till mig i Växjö.


Var skriver du helst?
Helst har jag inte undersökt. Det har bara blivit att jag sitter vi köksbordet. Oftast med musik på full volym i öronen, för det sätter mig i rätt stämning. Har jag kört fast kan jag behöva ta ett glas med .. hmm.. låt oss kalla det för "saft" och några chokladpraliner.

När på dygnet får du mest gjort?
När jag är vaken... skämt å sido. Jag är nog ingen sådan där typ som får mest gjort vid någon särskild tid på dygnet, utan det beror helt på hur just den dagen ser ut. Men jag försöker att göra det som kräver tankeverksamhet på förmiddagen eller direkt efter lunch, sedan märker jag att jag inte har lika lätt för att vara skärpt.

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare? Jag kan själv styra vad jag gör med min tid. Det är väldigt varierande. Ena dagen kan jag sitta och skriva, nästa kanske jag är på en skola och har Skapande skola, och dagen efter det är det kanske sagostund någonstans. Men sedan har jag precis som alla andra både sälj, marknadsföring och (avgrundsdjup suck) bokföring. Det sämsta med att vara författare är att det är ett lågstatusyrke och att alla tror att man blir rik som ett troll på sitt författarskap. Den genomsnittlige författaren har ca 25 kr/såld bok. Så man måste sälja väldigt många böcker per månad för att kunna leva på det.

Vad har du för drömmar och mål för ditt författarskap? Drömmen är att främja kreativiteten och läsglädjen hos barn. Som det är idag dör barns fantasi väldigt tidigt och det gör lite ont i hjärtat. Därför är jag tacksam för alla barn som kan komma till mig, antingen i Skapande skola eller i min workshop och träna sin fantasi. Det skrivs på tok för mycket böcker för barn som helt saknar fantasi utan som enbart verkar vara skapade för att berätta om en vanlig tisdag.

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g? 2018 kommer min första egna bok för vuxna, en kriminallthriller som är något utöver det vanliga. Det är en bok jag började skriva januari 2012 men som jag slutade skriva på efter sex månader. För några månader sedan tog jag fram den och började skriva klart den. Men redan i höst kan man få ett smakprov på hur det blir när jag skriver för tonår och uppåt. Då kommer nämligen min antologi på Bröderna Grimms klassiska sagor. Boken kommer vara proppad med omarbetade klassiska sagor och jag har en novell med där. Gillar du Bröderna Grimm kommer du vilja lägga dina fingrar på denna.

Slutligen, vet du vart man kan hitta drakar, om det nu är så att man vill ha en egen? Men kära nån då, jag har önskat mig en sedan jag var barn och jag har fortfarande inte fått någon. Jag vet faktiskt inte var de finns, men håller ständigt ögonen öppna efter en.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar