lördag 28 juli 2012

Before I Die

Namn: Before I Die av Jenny Downham
Förlag: David Fickling Books
Språk: Engelska

Handling
Tessa är 16 år och kommer att dö. Alla ska en dag dö, men när du vet att det kommer snabbare än förväntat är det inte längre lika roligt. Hon har gjort en lista, 10 saker hon ska hinna göra innan hon dör. Nummer 1 är sex.

I boken får du följa Tessas kamp mot tiden och om det hon vill göra innan hennes kropp ger upp helt. De sista månaderna i hennes unga liv.

Min åsikt
I det  stora hela tycker jag tyvärr att den här boken var ganska tråkig. Jag störde mig helt enkelt på Tessa och hennes sätt att behandla människor på. Ja visst, hon ska dö, livet duger, är inte rättvist. Men behöver man på grund av det vara otrevlig och elak mot sin bästa kompis? Sin pappa? Sin bror? Jag satt under stora delar av boken och brydde mig egentligen inte så mycket om handlingen, för det enda jag kunde tänka på var: blir man så arg på livet att alla andra ska få lida för det?

Tessas kamp rör mig naturligvis, ingen 16åring ska behöva dö i cancer och behöva ge upp efter 4års kamp. Men tyvärr är slutet det enda jag tycker är bra med den här boken. Jag blev så arg på Tessa att jag helt enkelt inte kunde sätta mig in i hennes situation, tyvärr. Och vissa av sakerna på hennes lista tycker jag bara är urbota korkade helt enkelt!

Några jag däremot gillade i boken var Tessas pappa och Adam. Pappan som fanns där varenda dag, var med på sjukhuset och scannade nätet efter nya mirakelbehandlingar varje dag. Och Adam, som tillät sig själv att bli kär och komma nära en döende tjej. Han är så mysig och så snäll mot Tessa.

Och hennes lillebror. Jag grät på slutet när han skrek att han inte ville släppa taget om henne. Usch och fy!

Betyg
 5/10 tassar!

3 kommentarer:

  1. Har velat läsa denna länge nu, hittills har bara två böcker fått mig att gråta, men Before I die kanske kan lyckas...?

    SvaraRadera
  2. Tyckte inte heller den var superbra. men helt okey!

    SvaraRadera