onsdag 28 december 2011

Eragon

"Jag ser de mäktiga krafterna i vårt land kämpa om kontrollen över din vilja och ditt öde. Oräkneliga är de möjliga framtider som väntar dig men bara en kan bringa dig lycka och fred. Akta dig för att tappa bort din egen väg, för du är en av de få som är verkligt fri att välja sitt eget öde."

En dag hittar den fattige bondpojken en vacker blå sten i skogen. Om han säljer den kanske hans familj slipper svälta under vintern. Men det blir inte som han hoppas — stenen kläcks och en drake föds. Drakungen hålls hemlig och ges namnet Saphira. De talar med varandra genom tanken och blir bästa vänner. Från den dagen knyts deras öden för alltid till varandra.

Över en natt förändras hela Eragons liv. Han kastas in i en värld av faror, magi och maktkamper. Med bara ett gammalt svärd som hjälp och en sagoberättare som vägledare måste Eragon och Saphira färdas genom platser där mörka krafter härskar, i ett Imperium som styrs av en kung vars ondska inte har några gränser.

Efter att den här gången ha lyssnat på Eragon istället för att läsa den, så måste jag nog säga att jag inte alls tycker att den var lika fängslande. Det kan ha att göra med berättaren, men jag tyckte att historien till och från var ganska seg. Jag är dock en sådan människa som vill sitta fängslad varenda minut i en bok, så det kan ju ha att göra med mig också. 
            Eragon kändes som att han var väldigt naiv och egoistisk i sitt handlande många gånger. Han kan bara tänka på det han själv vill och inte på hur andra känner det. Men jag tycker i det hela att de flesta karaktärer gestaltas på ett bra sätt och att de inte enbart har en sida. Min favoritkaraktär blir nog på något vis ändå Murtagh. Han kämpar med sitt förflutna och har en så olik syn på saker än Eragon. Något som faktiskt behövs i boken, då Eragon kan framstå som så extremt snäll, god och förvirrad hela tiden. Murtags sätt tycker jag är uppfriskande och gör så att det blir lite mer balans i boken. 
            Jag vet inte riktigt vad jag ska sätta för betyg på den. Första gången jag läste den skulle den utan tvekan fått en stark 4a! Men nu när jag lyssnade på den så känns den bara som en 3a. Jag vet inte om det beror på att jag lyssnade, och inte läste den här gången.. eller om det är för att jag helt enkelt har växt ifrån dem lite.
 Men med det här i åtanke så får boken en 4a av mig!

1 kommentar:

  1. Har den i min bokhylla, läst typ en tredjedel men fastnade inte..

    Ska ge den ett till försök men är inte jättepepp :P

    SvaraRadera