onsdag 15 november 2017

Red Queen

I en värld där färgen på ditt blod avgör hur mycket du är värd som människa, kan det bli stora problem om du råkar vara något du inte ska vara.

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De Silverblodiga, supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare Barrow är en av de Röda. Hon hankar sig fram som ficktjuv i en fattig by, tills en ödets nyck kastar henne inför Silverdomstolen. Framför kungen, prinsarna och adeln visar det sig plötsligt att även hon har en övernaturlig förmåga, trots sitt röda blod. Något som hotar att underminera hela grunden för de Silverblodigas makt. För att hålla saken hemlig trolovar kungen Mare med en av sina söner och tvingar henne att spela rollen som försvunnen Silverprinsessa. Mare dras allt längre in i de Silverblodigas värld. Hon får det på flera sätt bättre än någonsin, men väljer att riskera allt genom att hjälpa Röda Gardet, ett växande uppror bland de Röda - samtidigt som hjärtat drar henne i en omöjlig riktning. Ett enda felsteg kan leda till döden. I de Silverblodigas värld spelar alla ett spel, ingen går att lita på, och förräderiet är det enda man kan räkna med.

Victoria Aveyard har skapat en helt ny värld där ingen bryr sig om något annat än färgen på blodet, och därmed också om du har den övernaturliga förmåga som de silverblodiga föds med. Boken är på 378 sidor eller 12h 39min. Jag lyssnade på boken och gillar uppläsaren Amanda Dolan, mycket hänger ju på henne.

Det är en mycket spännande bok och direkt när den är slut så ville jag veta fortsättningen! Karaktärerna är intressanta och twisten på slutet var faktiskt väldigt chockerande, trots att jag har läst så många böcker nu! Trevligt att jag fortfarande kan bli förvånad över saker.

Jag tyckte dock att Mare var lite väl impulsiv och jag förstod inte direkt varför alla killar gillade henne. Ibland kändes det som att saker gick lite väl fort fram och ibland lite för långsamt.

Men som vanligt den här hösten/sommaren så är det en riktigt bra bok! Faktiskt så bra att den är med i tävlingen om "årets bästa". Jag skulle rekommendera den för alla som gillar fantasy och en värld med övernaturliga förmågor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar