tisdag 29 augusti 2017

Författarintervju - Katarina von Bredow

Du har gett ut 15 böcker, kan du välja 3 och berätta lite om dem?
Min hemsida är bedrövligt misskött och inte uppdaterad sedan 2015 - vilket beror på att tjejen som gjorde hemsidan fick annat att göra och hon jobbade i ett program jag inte har (eller vet hur man använder) så därför har sidan blivit stående på det där viset. Hinner aldrig ta itu med det hela, verkar det som. Men i alla fall har det kommit ut 17 böcker nu och den 18:e kommer om en månad ungefär.
Jag väljer:

1. Som jag vill vara - en bok som handlar om femtonåriga Jessica. Hon är bjuden till samma fest som killen hon är kär i och efter lite för mycket alkohol så hamnar de i säng och det är första gången Jessica har sex med någon. Att det hände är en så stor grej i sig själv att det tar ganska lång tid innan Jessica kommer på att hon inte ha haft mens på länge. Efter att fått ett positivt resultat på graviditetstestet, ställs hon inför dilemmat om hon ska göra abort eller inte. För omgivningen verkar det så självklart. Mamman, kompisarna och killen som är pappa till barnet är alla helt eniga om att en abort är det enda möjliga - men Jessica tvekar. Hon vill förstås inte bli mamma vid sexton års ålder, men hon tycker också att det känns fel med en abort. Jag var själv gravid när jag skrev boken och jag tänkte att den där starka beskyddande instinkten jag drabbas av när jag är gravid också måste kunna drabba någon som är mycket yngre. Vi pratar så mycket om kvinnans rätt att bestämma över sin kropp - men vad händer om en ung kvinna väljer "fel" i omgivningens ögon? Och hur är det för killen/den blivande pappan som inte har något att säga till om?

2. Du & jag, Hon & Han och Han & dom - som ju är tre böcker, men samma berättelse, så för mig är det på sätt och vis en berättelse i tre delar. Här är huvudpersonerna yngre. De går i femman och senare i sexan. Det var första gången jag gav mig på att skriva lite bredare, få med fler personer och ge var och en av dem en egen röst. I första delen är Andreas huvudperson. Han är snäll och duktig i skolan, men har det svårt socialt. De andra kallar honom "Professorn" och även om han inte är direkt mobbad så är han ändå utanför. Granne med Andreas bor Alicia. Andreas har en väldigt komplicerad relation till henne. När de är ensamma har de jättekul tillsammans och han blir så glad av att vara med henne, men så fort de kommer till skolan så duger han inte längre. Alicia vill inte ens gå in på skolgården tillsammans med honom. Hennes mål är att höra till de coola i klassen. Helst vill hon bli sedd och respekterad av klassens ledartjej Ida och hennes sidekick Olivia. Alicia är huvudperson i berättelsens andra del - som kanske är den mest spännande bok jag någonsin skrivit. Alicia håller på att råka riktigt illa ut i sina försök att bli cool och omtyckt av "rätt" personer. I den tredje delen är det klassens kung, Kevin, som är huvudperson. Han är en kille som inte menar så illa, men som ofta ställer till det för sig själv och andra eftersom han handlar först och tänker sedan. Tre väldigt olika huvudpersoner alltså, som alla påverkar varandras liv. Det var väldigt kul att skriva den trilogin.

3. Tappa greppet - den senast utkomna boken (april 2017). I Tappa greppet skrev jag för första gången med en tonårskille som huvudperson. Han heter Hampus och går i nian. Det är i slutet av vårterminen och klassen ska snart skingras. Boken är lik mina andra på så sätt att den handlar om kärlek, vänskap och trassliga relationer. Men Hampus är också en inbiten gamer, varför datorspel online tar ganska mycket plats också. Jag fick lära mig en hel del för att kunna skriva den här berättelsen.

När började du skriva på det första manuset och hur lång tid tog det innan den blev klar?
Min första bok heter "Syskonkärlek" och kom ut 1991. Den berättelsen skrev jag för första gången när jag var sexton år. Sedan skrev jag om den ett antal gånger, lät den ligga ett tag och tog fram den igen under ganska lång tid. Jag var 23 år när den äntligen blev klar och antagen av ett förlag.

Kan du berätta lite om hur din process ser ut när du skriver?
Jag ägnar långt tid åt att tänka på berättelsen, planera själva händelseförloppet och lära känna karaktärerna innan jag börjar skriva första kapitlet. Sedan skriver jag från början och mot slutet - men det går ganska långsamt, för jag börjar varje arbetsdag med att gå igenom det jag skrivit dagen innan och ändra och skriva om - innan jag tar mig vidare. Då och då börjar jag dessutom från början igen och går igenom och ändrar så att allt ska få samma flyt och känsla.

Har du några speciella teman som du kommer tillbaka till i dina böcker?
Ja. Relationer. Hur vi människor fungerar tillsammans - eller inte fungerar. Hur vi påverkar varandra. Kärlek, vänskap, familjerelationer. Att våga vara den man är. Att våga stå upp för det man tror på.

Vilken av böckerna har fått mest uppmärksamhet och varför tror du att det blev diskussioner just runt den?
Mest diskussioner blev det kring "Som jag vill vara" - som jag berättade om ovan. Att låta en femtonåring tjej bestämma sig för att föda sitt barn var betydligt mer kontroversiellt än att låta syskon ha sex med varandra som i "Syskonkärlek". Jag förstod inte riktigt vilken uppståndelse den boken skulle väcka, så jag var inte riktigt förberedd. Det är inte alls någon bok mot abort. Det är bara en bok som diskuterar kvinnans rätt att bestämma själv, egentligen. Och hur det beslutet kan påverka omgivningen.

När på dygnet får du mest gjort och var skriver du helst?
Oftast går det bäst på förmiddagen. Fast det händer också att jag får bra flyt sent på eftermiddagen när det egentligen är dags att sluta. Jag skriver helst hemma i mitt arbetsrum, men det kan även funka bra på tåg eller hotellrum.

Vad är det bästa/sämsta med att skriva och vara författare?
Det bästa är de där fantastiska stunderna då man är mitt inne i berättelsen. När man vet precis hur personernas röster låter, känner hur det luktar i rummet där de är och mitt hjärta slår i samma takt som min huvudpersons. Att få positiva läsarbrev är förstås också kul.

Det sämsta är när det går trögt och inte blir bra. Att vara författare är också ekonomiskt osäkert, vilket också kan vara lite jobbigt emellanåt.

Vad har du för drömmar och mål för ditt författarskap?
Att någon även fortsättningsvis ska vilja läsa det jag skriver så att jag får fortsätta ha detta roliga jobb - men också att jag ska bli bättre på det jag gör. Att min bästa bok inte är skriven ännu.

Hur ser det ut framåt? Har du några nya projekt på g?
Jag skriver på en bok just nu - och det är den första i en ny trilogi. Sista delen är beräknad till 2019, så jag har en del jobb framför mig ...

Och till sist, vad är ditt bästa råd till någon som vill bli författare?
Skriv mycket och ofta. Läs igenom, arbeta om, låt texten ta tid. Slarva inte med karaktärerna. Det hjälper inte hur smart historia du har satt ihop om du inte ha personer/karaktärer som kan bära fram den.



2 kommentarer:

  1. Vilken trevlig intervju att läsa, att hela tiden ha med sig att den bästa boken inte är skriven låter som en härlig drivkraft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller hur! Då har man ett bra mål känns det som! :)

      Radera