torsdag 14 september 2017

Oraklets Gåta

NamnOraklets gåta av Rick Riordan
Serie: Apollon #1
Språk: Svenska
Sidor: 367
Förlag: Bonnier Carlsen
Rec-ex: Ja, tack så mycket!

Handling:
 Apollon, den sköne guden av solsken, musik och andra häftiga saker vaknar upp i en soptunna i New York. Det sista han minns är att Zeus blev riktigt förbannad för någonting.

Men knappt har Apollon skakat av sig bananskalen förrän han fån nästa chock: han ser ju ut som en helt vanlig tonåring! Borta är hans gudomliga snygghet och hans sexpack. Kvar finns Lester Papadopoulos, en finnig kille med ett ständigt sug efter skräpmat. Nu finns det bara en sak att göra: överleva tillräckligt länge för att bli förlåten av Zeus och insläppt i Olympen igen.

Första steget är att söka upp en viss Percy Jackson...

Omdöme:
Som du vet så älskar jag Rick Riordan och hans sätt att skriva. Precis som i de andra böckerna så skrattade jag högt flera gånger i boken. Men Oraklets gåta lyckades även med att förnya sig. Hans berättarröst skiljer sig tydligt från Magnus Chase och Percy Jackson (där han har fått mycket klagomål på att det skulle kunna vara samma person). Apollon är en gud, och det är självklart att alla dyrkar honom.

Det enda jag visste säkert: mitt straff var orättvist. Zeus behövde någon att skylla på, så givetvis hade han valt den stiligaste, populäraste och mest begåvade guden i pantheon: mig.  -- Apollon, sid 11.

Vi får följa Apollons kamp för att förstå sitt straff och vad han behöver göra för att få tillbaka sin gudastatus. Percy, Anabeth och flera andra gamla karaktärer är med, men vi får även träffa några nya. Ett exempel är Meg. En bestämd liten tjej med ett väldigt intressant litet husdjur.

Med Riordans unika språk och humor får vi här följa med en karaktär som kanske inte alltid är lika lätt att älska som Percy Jackson eller Magnus Chase.

Den här boken är riktigt bra, precis som hans tidigare böcker och jag rekommenderar alla som gillar äventyr och humor att läsa den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar